Racistische grappen over Obama vallen slecht

Over sommige zaken maak je geen grappen - zeker niet in de Verenigde Staten. De spot drijven met iemand huidskleur is bijvoorbeeld absoluut taboe, zo hebben enkele Republikeinen tot hun schade en schande ondervonden. Hun grappen over Barack Obama als de eerste zwarte president - of moeten we zeggen Afro-Amerikaanse president - zijn slecht gevallen. Ze hebben de Republikeinse partij gebrandmerkt als een politieke beweging die nog steeds niet vrij is van racistische smetten.
Zo is een medewerkster van de Republikeinen in de staat Tennessee in moeilijkheden gekomen doordat ze een e-mail heeft rondgestuurd met een portrettengalerij van alle Amerikaanse presidenten, die er allemaal gewichtig op staan. De serie met blanke-mannengezichten wordt echter afgesloten met een portret met niet meer dan twee witte uitpuilende ogen tegen een zwarte achtergrond. De medewerkster is berispt voor het versturen van de mail. Maar ook binnen de Republikeinse partij gaan stemmen op om een voorbeeld te stellen en de vrouw te ontslaan (zie tweede link).
Het incident staat niet op zich. Een andere Republikeinse partijmedewerkser bekritiseerde Obama in een e-mail waarin ze het niet meer had over het Witte Huis, maar over 'het Zwarte Huis'. En een Republikeinse burgemeester verzond een e-mail waarin hij het gras voor het Witte Huis had vervangen door een veld met watermeloenen. Het is een soort humor die slecht valt in de Verenigde Staten - hoewel de grappen zelf ook weer voer bieden aan grappenmakers, bijvoorbeeld die van de liberale website Wonkette (derde link).

Bron(nen):   The Times  The Huffington Post  Wonkette