D66 in het noorden, de PVV in het zuiden

NRC Handelsblad denkt dat er een scheuring loopt door de Randstad. Noord is voor de kosmopolieten van D66, zuid voor de racistische bangeriken van de PVV. In bestuurlijke kringen wordt de Randstad verdeeld in een noordvleugel (grofweg de lijn Haarlem–Amsterdam-Utrecht) en een zuidvleugel (grofweg de lijn Westland-Rotterdam-Dordrecht).
De uitslag van de Europese verkiezingen liet in grote lijnen dezelfde scheidslijn zien. Op de noordvleugel ging forse winst naar D66. De zuidvleugel stemde massaal op de PVV. Martijn Lampert van onderzoeksbureau Motivaction: „Ik denk dat het verschil deels door verschil in opleidingsniveau kan worden verklaard. Maar mentaliteitsverschillen tussen de regio’s spelen een minstens zo grote rol. Die zijn alleen lastiger meetbaar”. Voor trendwatcher Adjiedj Bakas staat het buiten kijf dat er grote mentaliteitsverschillen bestaan tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de Randstad. „Normaal gesproken is een havenstad een gemoedelijke, open, gemeenschap.
Dat was in Rotterdam ook zo, maar door het bombardement ging het mis. Toen het gemoedelijke stadshart weggebombardeerd was, raakte de stad zijn wortels kwijt. En wie zijn wortels kwijt raakt, wordt kritischer naar de buitenwereld, voelt zich sneller bedreigd door buitenstaanders. Er is in de regio Rotterdam niet voor niets een enorme markt voor heimwee. Er is behoefte aan troost, aan kleine dorpjes, aan de goede oude tijd. Terug naar vroeger. De PVV biedt dat. Die wil in wezen terug naar de jaren vijftig, het hoofddoekloze tijdperk.”
Trendwatcher Bakas ziet nog een belangrijke factor die bijdraagt aan het mentaliteitsverschil, en daarmee het stemgedrag, tussen de zuid- en noordvleugel: de opkomst van de nieuwe rijken. „De nieuwe rijken voelen zich niet serieus genomen door de oude rijken. De nieuwe rijken zijn goed vertegenwoordigd in de regio Rotterdam. Daar liggen vaak hun wortels. Ze hielden contact met de arbeidersklasse, waartoe ze ooit zelf behoorden. Nu willen ze, terecht, politieke macht. Nadat ze zich tevergeefs probeerden aan te sluiten bij bestaande partijen, voegen ook zij zich bij de PVV.”
„Bovendien”, vervolgt Bakas, „is de dienstensector in het noorden veel groter, ze werken daar veel met mensen. In het zuiden is er veel industrie, ze maken dingen. Dat levert een andere kijk op de buitenwereld op. Bakas ziet de kloof voorlopig ook niet gedicht worden. „De bouwboom en creatievelingenboom is wel weer voorbij in Rotterdam. Daar heerst nog te veel iets van ‘denk vooral niet buiten je wereldje’. In Amsterdam willen ze de Olympische Spelen organiseren.”

Bron: NRC Handelsblad