Hoezo: koopje van ABN Amro ?

Politiek
vrijdag, 19 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wat was ie trots, onze Wouter, bij de aanschaf van Fortis en ABN Amro. Hij had, zo'n beetje in zijn eentje, een internationale bank gered, maar we zouden er als land ook nog heel rijk van worden. Maar nu,  minister Bos wordt nu aan alle kanten belaagd over die uitzonderlijke nationalisatie, die er ooit zo winstgevend uitzag, maar haar glans heeft verloren.
Toen, in oktober, moest Bos de Kamer afremmen. Goed, hij had voor een prikkie twee gezonde banken en verzekeraars gekocht en daarmee de Belgen het nakijken gegeven – ‘wij hebben de gezonde delen’. Maar Bos vond het te vroeg om, wat de Kamer deed, de winst op de latere verkoop van de banken meteen te verdelen.
Nu, acht maanden later, voelt de Kamer zich door Bos bij de neus genomen. Nederland blijkt achteraf toch meer te hebben betaald dan het door Bos weggelachen openingsbod van Fortis van 22 miljard.
Aanvankelijk, na nachtelijke en rommelige onderhandelingen in Brussel, met tegen de slaap vechtende Belgische ambtenaren – de Fortistop zat op zolder te wachten om voor hun handtekening naar beneden geroepen te worden – wist Bos op 3 oktober trots te melden dat hij voor 16,8 miljard euro de Nederlandse Fortisboedel had overgenomen. Een koopje.
De aanschaf blijkt echter ten minste 6,5 miljard meer te kosten. Voor dat bedrag voelde Bos zich gedwongen ABN Amro-aandelen te kopen die nog op de balans van Fortis Bank Nederland stonden.
De bewindsman verraste de Kamer door kort voor het kerstreces een brief te sturen over hoe de 6,5 miljard-zaak in elkaar zat. De zin ‘deze transactie is een technische verhanging en geschiedt met gesloten beurzen’, stelde de Kamer eerst gerust. Nu heet het dat Bos het parlement ermee op het verkeerde been heeft gezet.
Bron: de Volkskrant