Jörg Haider vermoord?

In Oostenrijk is een boek verschenen dat de vraag opwerpt of Jörg Haider die vorig jaar op 58-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven kwam, soms is vermoord. 
Haider was gouverneur van Karinthie en bovendien een mondain levende populist die bij uiterst rechtse Oostenrijkers de harten sneller deed kloppen.
Volgens de auteur is het 'zeer waarschijnlijk dat Haider het slachtoffer is geworden van een politiek gemotiveerde aanslag.' Er zijn allerlei onopgehelderde vragen, zegt Gerhard Wisnewski, en menigeen vindt dat het onderzoek naar de dood van de playboy moet worden overgedaan. 
Haider kwam op 10 oktober 2008 om het leven bij een auto-ongeluk en ook zijn vrouw (sic!) bevindt zich inmiddels in het kamp van degenen die de officiele versie der gebeurtenissen niet langer geloven. 
De politie zei eerder dat Haider die bewuste avond wat bars in Klagenfurt had bezocht, waaronder ook een homobar, ongeveer een hele fles wodka had leeggedronken en er daarna met zijn limo (een Phaeton) vandoor was gegaan met een snelheid van 142 kilometer per uur. 
Mevrouw Haider heeft altijd ontkend dat Jörg gay zou zijn geweest en is ook de moeder van zijn twee dochters. Op het bewuste traject kun je helemaal geen 142 kilometer rijden, zei ze eerder, en vertel me alsjeblieft hoe hij in een uur tijd zoveel alcohol naar binnen heeft kunnen slagen. 
Enkele dagen eerder had hij twee rechtse politieke partijen met elkaar verzoend en er stond dus een comeback op het programma. 
Verder was het wrak van de auto waarin hij stierf (de wagen woog 2.500 kilo) op een eigenaardige manier verpulverd. Ook zaten vreemde gaten in de carosserie. 
De Oostenrijkse overheid reageert niet enthousiast op een nieuw onderzoek naar de dood van Haider. Er zijn geen nieuwe feiten, beweert ze.

Bron(nen):   The Times