Waarom verdween Palin zo plotseling?

Er wordt heel wat gespeculeerd over het plotselinge vertrek van Sarah Palin als gouverneur van Alaska. Vrijdag liet ze weten dat ze eind deze maand terugtreedt en de meeste reacties duidden erop dat Palin zich opmaakt voor de verovering van het Witte Huis in 2012.
Vandaag komt The Wall Street Journal met een wat minder verheven verklaring: Palin heeft het verbruid in haar eigen staat.
Eigenlijk liep alles op rolletjes toen nog niemand buiten Alaska haar kende. Maar dat veranderde toen ze werd genomineerd als toekomstig vice-president door John McCain. Kon ze eerst nog op grote aanhang rekenen in haar staat (92 procent van de bevolking), dat is inmiddels gezakt tot zo’n 60 procent.
Palin heeft zich door haar campagne neergezet als een fanatieke conservatieve republikein en dat leidde in Alaska tot een soort schisma. Aan de vaak gemoedelijke manier waarop ze samenwerkte met democraten, kwam nu een eind. De lokale verhoudingen werden veel harder als gevolg van haar landelijke campagne.
Eenmaal terug aan het thuisfront – McCain had in november 2008 verloren van Barack Obama, is dat niet meer goed gekomen.
Inmiddels werd ze bestookt met allerlei verwijten, want echt fijnzinnig zijn de omgangsvormen daar in het hoge noorden niet. Er worden grappen gemaakt over haar zoon Trig (syndroom van Down) en anders werd ze wel beschuldigd van persoonlijke bevoordeling ten koste van de staat. Vooral via allerlei blogs krijgt ze er flink van langs en dat zou haar teveel zijn geworden.
Misschien is Palin wel te groot geworden voor het kleine Alaska. Maar of ze een comeback zal maken in de landelijke politiek is niet duidelijk.
Tekstschrijvers, grappenmakers en cartoonisen wachten daarom in spanning af.

-
Bron(nen):   The Wall Street Journal