Hoe een vrouw in Vlissingen Gods woord versloeg

De mannenbroeders van de SGP zijn er van overtuigd dat God heeft gewild dat mannen besturen en vrouwen vrouw zijn. Vandaar dat de partij verbood dat vrouwen verkiesbaar waren voor de tweede kamer of de gemeenteraad. Maar toch is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een vrouw lijsttrekker in Vlissingen. De kiesvereniging in Vlissingen stemde maandagavond in met het lijsttrekkerschap van de 40-jarige Lilian Janse voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. 23 leden stemden voor, 14 tegen, zei voorzitter Cees de Landmeter van de Vlissingse kiesvereniging maandagavond, na afloop van de besloten vergadering. Eerder waren al zes mannen benaderd om zich als SGP-lijsttrekker in de gemeente Vlissingen verkiesbaar te stellen. Nadat zij allemaal hadden geweigerd, besloot Janse zich verkiesbaar te stellen. Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Janse liet in een eerste reactie op haar verkiezing tot lijsttrekker weten blij te zijn met de uitslag. ''Maar het gaat om de SGP, niet om mij'', voegde ze daaraan toe. ''We gaan nu hard werken aan goede verkiezingen voor de SGP.''

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Er staat nergens in ‘Gods woord’ dat vrouwen niet verkiesbaar mogen zijn of niet mogen regeren. Dat is een verzinseltje van de SGP’ers. Overigens nog een vrij recent verzinseltje ook. In 1918 werd nog helemaal niet gesproken over het weren van vrouwen, dat kwam pas later.

  • Karel Kritisch

   Het plaatje van God als man met baard op een wolk zegt ook meer over de auteur van dit stukje dan over de geloofsopvattingen van de SGP. De auteur is sowieso niet zo theologisch onderlegd is mij opgevallen.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • AT

    Het is ook vrij lastig om een waarheidsgetrouwe afbeelding van God via Google te vinden.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Sterker nog, christenen beelden God niet af want dat is 1 van de 10 geboden. Alhoewel het niet erg respectvol is van de auteur om deze karikatuur als zijnde hun godsbeeld suggereren zal hij naar alle waarschijnlijkheid geen dreigmails ontvangen. Had de vrouw in kwestie getoond. Dat was relevant geweest. Dit is wat kinderachtige poging om de gereformeerden belachelijk te maken. Het is voor deze mensen een serieuse levensbeschouwing. Waarom niet wat fatsoen?

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Mee eens. Maar WEL.nl kent ook wel een licht ironisch kantje, ik krijg niet het gevoel dat topics altijd serieus (let ook op taalgebruik) en met fatsoen worden behandeld.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
 2. Cornelis Berend

  23 stemden voor en 14 tegen: de GPV is een organisatie waar 37,8% van de leden vrouwonvriendelijk zijn.

  Let op hoe Van der Staaij vragen over vrouwen ontwijkt in interviews.

  Er is in het verleden veel te doen geweest over dat Kees vd Staaij kinderen wilde. De instanties waren niet zo happig op zo’n kerel en wilden weten wat er zou gebeuren als de geadopteerde zoon een homo zou zijn. Uiteindelijk mocht hij ook nog een dochter adopteren. Ik weet dat de Raad van de Kinderbescherming af en toe fouten maakt… Maar dit slaat alles, nog even afgezien van dat Van der Staaij eigenlijk zijn god op blote knieën zou moeten danken dat zijn huwelijk onvruchtbaar is…

  Maar dit alles terzijde….

  Zo’n vrouw in Vlissingen is natuurlijk aardig, maar zo gauw als die de smaak te pakken krijgt stapt ze over naar een andere partij… Ik gok op de PvdA, waar veel nog-net-niet-helemaal-vrijdenkers onderdak vinden.

  • Karel Kritisch

   van der Staaij en zijn mannenbroeders zijn naar mijn bescheiden mening inderdaad ethisch erg kort door de bocht. Maar om dit nu te zeggen is ethisch net zo verwerpelijk. Gemeen ook.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • Cornelis Berend

    Dat ben ik niet met u eens. De schade van de GPV-broeders zit in de opvoeding van hun kinderen. Een staat die claimt gescheiden te zijn van de kerk zou wat meer voor hun onderdanen moeten opkomen.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Het is iedereen vrij hun kinderen op te voeden naar elke levensbeschouwing. Zolang men de wet niet overtreed. Dat de staat gescheiden is van kerk heeft daar niets mee te maken.

     (in antwoord op Cornelis Berend)
    • RhodBerth

     U weet niet wat de scheiding van staat en kerk inhoudt kennelijk.
     Wilt u verder dat de overheid zich gaat bemoeien met de opvoeding van alle kinderen? Hoevaak patat en mcdonalds? hoevaak naar een museum? Geen schutting taal gebruiken, op tijd naar bed? Hoe spreken ouders met kinderen over buitenlanders? En over de internationale politiek?

     U trekt een gruwelijke beerput open door te wensen dat de overheid ouders moet gaan controleren. U weet gewoon niet waar u over spreekt.

     Verder gaat het over de SGP, niet de GPV en vermoed ik dat de gemiddelde SGP stemmer hun kinderen bovengemiddeld netjes opvoed. Inderdaad met een paar rare hersenkronkels zoals het vrouwenstandpunt helaas ook daarbij.

     (in antwoord op Cornelis Berend)
     • Cornelis Berend

      Hoe kom ik nou bij de GPV…. Boven maar even gecorrigeerd, beschouw dit maar als een bewijs dat het er eerst stond.

      Dat van de staat… eh ja… controle door overheid is dood in de pot… Die kant wou ik niet op, pardon. Vrouwen uit de politiek houden grenst aan het overtreden van de wet, voorzover die grens niet al is overschreden. Je eigen kinderen opvoeden, tja wat ze zelf bij elkaar wippen daar mag je niet veel over zeggen.

      Ik weet het, addoptie is een beetje off-topic. Misschien heeft u wel gelijk. Als je als adoptiezoon in een SPG-gezin homo blijkt te zijn: pech gehad, je bent ziek! De lange weg die je dan hebt te gaan om jezelf te accepteren valt wellicht in het niet bij een leven in de goot in het land waar je vandaan komt, de SGP ouders blijven overtuigd van hun goede daad. Ik vraag me af wat het kind zou kiezen. Evenzo met meisjes aan wie zekere vrijheden worden ontnomen. Eigen schuld, dan had je maar niet door een SGPer geadopteerd mogen worden. Niet zozeer als staat, maar bijvoorbeeld wel als verantwoordelijke voor een adoptie-instelling zou ik wel twee keer nadenken om kinderen te plaatsen bij een SGP-gezin. Ik zou niet mee willen werken aan de excessen waardoor het nodig is nieuwsartikelen te schrijven waar we nu op reageren. Vrijheid geven aan mensen die vrijheid willen beperken… Ik denk aan een democratisch gekozen partij die de democratie afschaft en een dictatuur begint. Bewijs alom dat dat narigheid geeft. Kortom ik weet het allemaal nog zo niet.

      Qua hersenkronkels: meer dan een paar. Wees blij dat ze alleen in de zwarte maansikkel wonen, alwaar ze excelleren in de bioindustrie. Het met rust laten van Gods schepping beperkt zich vooralsnog tot de mens, met nadrukkelijke uitsluiting van een paar aspecten. Al het andere hoort leven daar niet bij. Als ik God was, en zou zien hoe mijn laatste creatie een loopje neemt met alles wat ik daarvoor had gedaan, zou ik mij schamen voor volgelingen zoals de SGPers.

      (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan