Het moeras Afghanistan

David Miliband, de Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft vandaag nog eens gezegd dat de strategie van zijn land helder is en dat uiteindelijk ons aller leven veiliger zal worden door de interventie in Afghanistan.
In Groot Brittannië zijn nu (ex-)generaals en politici van de oppositie, die fulmineren tegen het regeringsbeleid; de strategie is niet helder en de middelen (te weinig helikopters, te weinig manschappen) zouden de oorzaak zijn van het hoge dodental. Vijftien alleen al deze maand.
Miliband houdt vast aan het oude adagium: door op te treden in het Afghaanse/Pakistaanse grensgebied, hebben we hier in West Europa geen terrorisme. Ook Gordon Brown draagt de gedachte uit dat de missie succesvol is en dat de Britten ter plekke terrein winnen.
Toch is het legertje critici – dat vooral bestaat uit invloedrijke voormalige officieren – indrukwekkend. En ook van de Britse media mag verwacht worden dat ze zeer kritisch zullen volgen hoe die Britse resultaten in Afghanistan er precies uitzien.
In Afghanistan dienen op dit moment 9.000 Britten. Het aantal doden bedraagt 184, vijf meer dan de Britse slachtoffers in Irak.
Grote vraag is hoe lang de publieke opinie nog meegaand zal zijn inzake deze exotische expeditie.
Wat dat aangaat, zal Brown ongetwijfeld jaloers over Het Kanaal kijken, naar zijn Nederlandse collega, die van pers en publiek nauwelijks iets te duchten heeft. Ook al zijn de Nederlandse resultaten in Afghanistan net zo dubieus.

Bron(nen):   The Times