Jan Peter en Wouter willen een visioen

Het kabinet heeft bedacht dat het een goed idee is  om de koningin op Prinsjesdag een ‘visionaire’ Troonrede te laten uitspreken. Met welk visioen, dat waren ze nog niet uit, maar van het idee alleen al werden Wouter en Jan Peter behoorlijk enthousiast.
Ze hadden al de PVV gebaard, een bank genationaliseerd, het begrotingstekort naar recordhoogte laten stijgen - het werd tijd voor nog iets bijzonders. Ze dachten aan een visioen. 'Mooi idee, Jan Peter'. 'Goed bedacht, Wouter.'
Maar dat enthousiasme deelt niet iedereen. Ex-premier Dries van Agt (1977-1981): ‘Het is gevaarlijk en riskant. Het staatshoofd komt dan in ernstige problemen.’ Ook oud-hoofddirecteur Hans van der Voet van de Rijksvoorlichtingsdienst vindt het een slecht idee. ‘Stel je voor dat de PVV een grote regeringspartij wordt. Moet de koningin dan zeggen: volgend jaar moeten alle moslims het land uit?’ Oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper (PvdA): ‘Het risico is dat zo het koningschap politiseert.’
De koningin is naar verluidt voorstander van een ‘Troonrede nieuwe stijl’schrijft De Volkskrant.  Ook vice-voorzitter Herman Tjeenk Willink van de Raad van State zou geporteerd zijn voor het idee, evenals de Tweede Kamer. De Eerste Kamer adviseerde het kabinet echter de Troonrede op de oude voet voort te zetten.
Premier Balkenende en vice-premier Bos hakken naar verwachting deze of komende week de knoop door. Het nieuwe regime zou dan al op 15 september, Prinsjesdag, ingaan. De visie van Balkende en Bos, samengevat in 15 minuten, uitgesproken door Hare Majesteit. Het is wel iets om naar uit te zien.

Bron(nen):   de Volkskrant