David Cameron leidt smadelijke nederlaag over Syrië

Het Britse Lagerhuis heeft premier David Cameron donderdagavond laat een fikse tik gegeven. Cameron had een zeer voorzichtige motie ingediend over de mogelijkheid om in te grijpen in Syrië, maar zelfs die zeer voorzichtige motie haalde het niet. Net als in Nederland voelt een meerderheid van het Lagerhuis vooralsnog weinig voor militair ingrijpen. In het voorstel van de regering stond dat de VN-Veiligheidsraad, waar Groot-Brittannië deel van uitmaakt, de bevindingen van de wapeninspecteurs afwacht, voordat eventueel tot een militaire interventie in Syrië wordt besloten. Ook kreeg het parlement van de regering de verzekering dat er dan nog eens gestemd werd, voordat tot daadwerkelijk ingrijpen zou worden overgegaan. Maar ondanks al die voorwaarden stemden 285 leden tegen de motie en 272 voor. Cameron zei na de stemming dat hij zal handelen conform die motie en dat betekent dat er van Engelse steun of deelname aan ingrijpen in Syrië voorlopig geen sprake kan zijn. De uitslag van de stemming heeft alles te maken met de kater die de Britse politiek nog altijd heeft van de wijze waarop toenmalig premier Tony Blair steun verwierf voor ingrijpen in Irak. Dat was op basis van de bewering dat vast stond dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had. Die had hij niet en toch deed Engeland mee aan de oorlog. Het gevolg van de stemming is dat Engeland voor het eerst sinds mensenheugenis moet breken met het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. Engeland doet niet mee, dus de VS staan er vrijwel alleen voor.

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Joseph Morika

  Nederlagen lijd je volgens mij met een lange ij.
  (Hint: sterke werkwoorden met een ij-klank hebben bijna altijd de lange ij)

  • FritsB

   Extra hint: dat zijn dan “oude” werkwoorden van Germaanse oorsprong, dus werkwoorden die essentiële activiteiten of hoedanigheden benoemen. Bijten, kijken, lijken, blijken, mijden, rijden, wijken, rijzen. Bij zijken heb ik mijn twijfels :-).

   (in antwoord op Joseph Morika)
 2. kletsmajoor

  De afgelopen dagen vroeg menigeen zich af of er wel iets geleerd was van de gebeurtenissen in 2003 die tot de inval in Irak leidden. Nu blijkt dat de parlementen weldegelijk iets geleerd hebben. De regeringsleiders (Obama, Cameron, Hollande, …) daarentegen lijken niets geleerd te hebben. Zegt dit iets over de kaasstolp waaronder regeringsleiders leven? Of overzien de parlementen de situatie niet?

  • Prikker

   Het wijst des te meer op een politieke agenda achter deze politieke oorlogszucht die niets te maken heeft met wat er feitelijk in de wereld gebeurd of wat de belangen van de bevolkingen zijn die ze vertegenwoordigen. Dàt is zorgwekkend.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • Heldoppantoffels

   Obama heeft volgens mij niet zo heel veel te vertellen, al met al vind ik zijn presidentschap tot nog toe een zeer teleurstellende periode. Van de ‘change’ is weinig tastbaars gekomen, bank criminelen in de VS zijn niet gestraft, Guantanamo is nog steeds in gebruik en Obama vindt het wel best dat de NSA iedereen aan het afluisteren is.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    De verwachtingen waren ook veel te hoog. Hij blijkt een gewone politicus te zijn en geen kruising van John F. Kennedy en Nelson Mandela.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
 3. Prikker

  Hopelijk luidt dit een nieuwe tijd in waarin bevolkingen de oorlogszucht van hun overheden niet meer accepteren. En hopelijk komt ‘t Amerikaanse volk nu ook in opstand tegen de waanzin, het moet nù ophouden.

 4. malky

  Misschien gaat de winnaar van de Nobelprijs van de vrede nu in zijn eentje oorlog voeren.

 5. Anna

  Cameron kan zich beter druk maken over het enorme aantal verkrachtingen en het tot prostitutie dwingen van Engelse meisjes , sommigen jonger dan 14 jaar , het enorme bedrag wat aan uitkeringen ( 50 % van deze enorm verrijkende groep werkt niet ) uitgegeven wordt . Cameron begin eens op te treden tegen de uitwassen gepleegd door de vreeTzame , liefdevolle , prettige , hardwerkende islamitische import .

  • Really

   Enorme aantal verkrachtingen? Waar haal je die nonsens vandaan?
   50% van de moslims werkt WEL. De overige kan niet werken en heeft sociale steun nodig wat is daar mis mee?

   Wil je de hulpbehoevende het land uitzetten en terug sturen naar de ex kolonie van GB als straf?

   (in antwoord op Anna)
   • Anna

    Ik zou maar eens het nieuws beginnen te volgen , de ene bende verkrachters na de andere wordt opgepakt , en ja hoor die andere 50 % is zielig en heeft een versleten rug hebben zich kapot gewerkt . Informeer je eerst voor je een reactie geeft , lees een paar Engelse kranten en haal je hoofd uit t zand .

    (in antwoord op Really)
    • Really

     De moslims zijn juist tegen de seksualisering van de samenleving en willen niet dat een vrouw als seksobject wordt gezien. Ze zijn voor de zeden, normen en waarden.

     Ze zijn de beschermers van vrouwen en dekken juist het vrouwelijke naakte lichaam.

     (in antwoord op Anna)
     • Anna

      Haha , je hebt humor , een echte komiek , maar je hebt geen notie van het enorme aantal verkrachtingen , gepleegd door islamieten in bv. Engeland , Zweden , Noorwegen en Denemarken ! Ze zijn de beschermers van vrouwen (ja , die in zwarte tenten lopen ) en ze zijn voor zeden , normen en waarden ( geldt dan duidelijk niet t/o niet moslim vrouwen ) laat me niet lachen , hoe krijg je het uit je toetsenbord , als je dat intikt heb je totaal geen benul van wat er speelt .

      (in antwoord op Really)
     • Really

      Moslims zeggen altijd al dat het Westen de vrouwen als seksobject ziet. En ze willen juist de vrouwen beschermen door haar kleding te geven zodat ze bedekt wordt.

      Vrouwen worden als mens gezien en niet als seksobjecten. Ze focussen op het innerlijk en niet het uiterlijk.

      Je hangt nu wel de pinokkio uit met het verspreiden van leugens.

      (in antwoord op Anna)
 6. Paulraw

  Rebellen geven zelf toe de wapens te hebben gebruikt…

  Rebels Admit Responsibility for Chemical Weapons Attack
  Militants tell AP reporter they mishandled Saudi-supplied chemical
  http://www.infowars.com/rebels-admit-responsibility-for-chemical-weapons-attack/

  http://www.mintpressnews.com/witnesses-of-gas-attack-say-saudis-supplied-rebels-with-chemical-weapons/168135/

Reacties niet toegestaan