Zo ingewikkeld is Syrie

De Washington Post bracht in kaart hoe verbrokkeld de wereld in en rond Syrie is

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. DiscuJohn

  En daarom moeten wij ons er niet mee bemoeien…

  • Karel Kritisch

   We moeten ons er wel mee bemoeien maar niet aanvallen is ook een optie. Onverschilligheid is denk ik zeer gevaarlijk in zulke belangrijke zaken.

   (in antwoord op DiscuJohn)
   • DiscuJohn

    Denken dat je een rol moet spelen is misschien nog gevaarlijker. Het is geen onverschilligheid. Het is het niet-overschatten van het eigen kunnen van het westen (in dit geval).

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Je moet altijd proberen de partijen naar een diplomatieke oplossing te bewegen. De wereld is te klein geworden om het links te laten liggen.

     (in antwoord op DiscuJohn)
     • DiscuJohn

      Daar ben ik het op zich wel mee eens, maar je moet je echt afvragen wát het dan is dat je zou moeten doen. “Wij” (= het westen) kunnen wel bepalen wat het beste is voor zo’n land of regio, inclusief de burgers, maar wie zijn wij? Een burgeroorlog als deze, hoe vreselijk ook, zal (gecontroleerd) uit moeten woekeren. Wij kunnen (terecht) moreel verontwaardigd zijn, maar ik zie niet in wat wij zouden moeten doen. Misschien gaat Syrië zich ook wel druk maken over ons en alcohol- en drugsbeleid en het morele verval in onze samenleving. Is in hun ogen allemaal verwerpelijk, dus zouden ze kunnen vinden dat ze het volste recht hebben in te grijpen. Ik geef toe: dit gaat allemaal veel verder, maar toch. Soms is iets doen erger dan niets doen. Arabische olie op het Arabische vuur…

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Ik vind de universele rechten van de mens leidend. Dat is heel wat anders dan interne zaken als alcohol en drugs beleid. Daarbij is het prima als landen zich met elkaar bemoeien. Als er genocide wordt gepleegd bijvoorbeeld is de enige manier om dit tegen te houden een militaire interventie. Destijds had dat in Rwanda moeten gebeuren. We zullen ons misschien nog eens moeten buigen van hoe de VN Veiligheidsraad werkt. De werking ervan is niet effectief gebleken en de macht ligt bij een beperkt deel van de wereldbevolking. Het geval van Syrie is een heel lastig geval. Militair ingrijpen kan de boel verergeren inderdaad maar daarom moet de internationale gemeenschap niet stil blijven zitten. De normale burgers zijn het echte slachtoffer van dit conflict. We moeten proberen hun leed te verzachten door bijvoorbeeld goede en humane opvang in de regio te ondersteunen. De partijen onder druk zetten zodat ze weten dat ze zwaar in de gaten worden gehouden. Beide partijen hebben er uiteindelijk toch baat bij de publieke opinie nog niet verder tegen zich te krijgen.

      (in antwoord op DiscuJohn)
     • DiscuJohn

      Vandaag (zaterdag 7 september) heeft Leon de Winter het in mijn ogen helder verwoord. Maar goed, het blijft ingewikkeld.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Ok, ja die ‘kwaliteitskrant’ sla ik vaak over..

      (in antwoord op DiscuJohn)
     • DiscuJohn

      Voorspelbaar antwoord…. Your loss….

      (in antwoord op Karel Kritisch)
 2. catchit64

  Wat gaat een eventuele aanval voor een ellende aanrichten? De inwoners zijn weer de dupe en de machthebbers komen ermee weg.

Reacties niet toegestaan