Teleurstelling over vertrek Dijkhoff: ‘Fijne vent om mee te werken’ en ‘een origineel mens’

Geheel onverwacht verlaat Klaas Dijkhoff de politiek. De fractievoorzitter en 'kroonprins' van de VVD vertrekt na de aankomende verkiezingen. Aan het Binnenhof wordt teleurgesteld gereageerd.

Premier Rutte vindt het 'hartstikke jammer'. "Klaas is iemand waar ik de afgelopen tien jaar iedere dag op kon rekenen", schrijft hij. "Een origineel mens en vlijmscherp politicus. Hij zegt waar het op staat en is eerlijk. Dank je wel, Klaas!"

"Veel politieke loopbanen eindigen in tranen, maar dit is een krachtig besluit er op een goed moment zelf een punt achter te zetten", schrijft ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Rob Jetten (D66) twittert:  "Slimme politicus en gewoon een fijne vent om mee samen te werken."

Dijkhoff, gepromoveerd jurist, gold een paar jaar geleden nog als publiekslieveling toen hij met veel humor De Slimste Mens won. Maar de laatste tijd leek hij op een zijspoor gezet. Nadat bleek dat hij ten onrechte veel wachtgeld opstreek en ook nog meende dat dat terecht was, ging het vrij snel bergafwaarts met zijn imago van goedlachse Brabander.