Blackwater betrokken bij geheim CIA-plan (Update)

Het geheime CIA-plan om leiders van Al Qaida te vermoorden, blijkt nog duisterder dan gedacht. The New York Times onthult vandaag dat de beruchte (zie link 2) particuliere militaire onderneming Blackwater was ingehuurd om te helpen. Hoever die hulp ging is niet helemaal duidelijk.
Ging het alleen om training en hulp bij de voorbereiding, of zou Blackwater ook betaald krijgen voor het doden of gevangen nemen van Al-Qaidaleiders? In dat laatste geval zou sprake zijn van het inschakelen van 'huurmoordenaars'- wat kennelijk zo'n duistere klank heeft dat hoge CIA-medewerkers een einde maakte aan de activiteiten van het 'doodseskader'.
De CIA had geen formeel contract afgesloten met Blackwater maar werkte met 'individuele afspraken' met sleutelfiguren van Blackwater, onder wie oprichter Erik Prince. Naar Blackwater en met name Prince loopt momenteel een onderzoek omdat de onderneming verantwoordelijk zou zijn voor het  'niet-noodzakelijk' doden van Irakese burgers.
Update: The Washington Post komt met meer details, zie derde link. De krant stelt dat het hele plan voor de gerichte liquidaties was 'outsourced' naar Blackwater.

Bron(nen):   The New York Times  Welingelichte Kringen  Washington Post