De man die Neda Soltan doodschoot

De man die Neda Soltan in Teheran heeft doodgeschoten, heet vermoedelijk Abbas Kargar Javid en is lid van de Basij - de paramilitaire knokploeg die de zittende regering in Iran steunt. Een foto die afkomstig is van zijn identiteitskaart, is op internet opgedoken, zo meldt The Times. Neda Soltan is in korte tijd uitgegroeid tot een symbool van het verzet tegen de regering-Ahmadinejad, nadat op een filmpje te zien was hoe zij overleed.
De identiteitskaart was Javid afgenomen kort na het schietincident, toen hij werd aangehouden door de menigte demonstranten. Hij zou vervolgens geroepen hebben: "Ik wilde haar niet doden. Ik wilde haar niet doden. Ik wilde haar in haar been schieten."
Sommigen demonstranten wilde Javid lynchen, maar uiteindelijk werd besloten zijn indentiteitskaart af te pakken en hem te laten gaan. De man overhandigen aan de politie was toch zinloos, meenden de demonstranten.
Deze gang van zaken is tegenover The Times bevestigd door Arash Hejazi, de dokter die op het veel bekeken fimpje te zien is als hij probeert het leven van Neda te redden. Hejazi is inmiddels naar Engeland gevlucht. Hij noemt het dieptriest dat zoveel onschuldige demonstranten door het regime zijn opgepakt, gemarteld en vermoord, terwijl deze moordenaar ongemoeid wordt gelaten.
De Iraanse regering heeft de dood van Neda toegeschreven aan hele andere krachten, onder wie andere demonstranten, de CIA, buitenlandse regeringen die Iran slecht gezind zijn en zelfs de BBC, die de schietpartij zou hebben georganiseerd met het oog op mooie filmbeelden.

Bron(nen):   The Times  Welingelichte Kringen