Taliban terug op het pluche

Terwijl het frauderen met de uitslag van de presidentsverkiezingen nog in volle gang is, is 1 ding inmiddels duidelijk, zo beweert de Asia Times: de Taliban komen in Afghanistan terug in het centrum van de macht. 
Eigenlijk is die fraude van minder belang dan men zou kunnen denken, meent de krant. Want wie straks ook als winnaar uit de bus komt, hij zal de Taliban na een afwezigheid van 8 jaar opnieuw in zijn nabijheid moeten dulden. 
Het zijn niet de minsten die dit beweren; generaal David Petraeus (VS) zei deze week voor de BBC dat "there would have to be talks with insurgents at a local level, though probably not at this stage with senior Taliban leaders". En de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, zei recentelijk dat de Afghaanse regering bereid moet zijn te praten met tribale leiders die onderdeel uitmaken van de Taliban. 
Volgens de Asia Times vinden deze gesprekken inmiddels plaats, maar dan buiten Afghanistan; vermoedelijk in landen als Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi Arabie. 
Op dit moment zitten zo'n 100.000 westerse soldaten in het land, maar ze weten niet te winnen van de opstandelingen en een conclusie dringt zich op: de tegenstander is gewoon te sterk. 
De Verenigde Staten zouden dit nu ook beseffen; de Taliban opereren zeer succesvol en dat niet alleen in Afghanistan, inmiddels winnen ze ook terrein in de Centraal Aziatische republieken Tajikistan and Oezbekistan. 
Over de uitkomsten van dit overleg vermeldt de Asia Times weinig concreets. Maar als de Taliban inderdaad zo succesvol zijn en tevreden kunnen terugkijken op hun gewelddadige activiteiten, dan zal de modernisering van Afghanistan vast niet in een verhoogd tempo gestalte krijgen.

Bron(nen):   Asia Times