Eerste troonrede van nieuwe koning begint met ongewoon persoonlijke noot

De toon van de troonrede is anders dit jaar. Minder moeilijke woorden, een minder gedragen voordracht, normalere uitspraak van het Nederlands en en uitgebreid persoonlijk begin. Koning Willem Alexander ging in het begin in op de mooie dag van zijn inhuldiging, hoe die dag de eenheid van het land tot uitdrukking bracht, bedankte nogmaals zijn moeder en sprak ook dankbaarheid uit voor de steun bij het overlijden van zijn broer Friso. Bij die passage was iets te zien van de emotie bij de koning, bij Maxima en bij prins Constantijn. Dat hij zo persoonlijk opende was opvallend en hij sprak het overtuigend uit en maakte gedurende de hele tekst een overtuigende indruk. Juliana had de traditie van de persoonlijke stijl, Beatrix ging daar ver vandaan en sprak gedragen teksten op plechtige toon, met Willem Alexander gaat de troonrede weer meer in de richting van een begrijpelijk verhaal. Over de inhoud: de regering deed in de troonrede geen poging optimisme te veinzen waar daarvoor geen reden is. Het was een somber stuk met weinig lichtpunten. De troonrede was relatief kort: 2200 woorden. Ter vergelijking: dit artikel zijn er 200

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. jan bosscher

  Ach ja hij mag nog wel blijven.

 2. marianne martens

  WA doet het prima, zijn vrouw aanbidt hem zo te zien,echt, heus wel, laat hem met rust. Ongewone uitspraak, als er niets zou zijn gezegd over Beatrix en Friso. Knap van zijn adviseurs.Gewoon iets anders, en niet in de ” straatjes” lopen van al die dodelijk saaie, normatieve mensen, waar het stof al lopend uitvalt. De (on) voltooid verleden tijd erbij betrekken dan snap je er mogelijk iets van. Het Heden is ons lopend of zittend, stervend lichaam, de Toekomst is in onze/ wij fantasie, Het Verleden is multi- complex interpretabel.

 3. Prikker

  Ik zie vanavond wel wat Lucky TV ervan maakt.

 4. catchit64

  Hij is een koning van nu, waarom draagt ie dan zo’n afzichtelijk ouwelullen pak?

  • marianne martens

   moet ie soms op snickers, een broek met een laaghangend kruis en een t- shirt met een mega- groot horloge, zijn vrouw in de jurk die ze aanhad?

   (in antwoord op catchit64)
   • catchit64

    Da’s alleen op Lucky TV…
    Een mooi pak ziet er in mijn ogen echt anders uit en een mooie jurk hoeft ook niet zo opzichtig te zijn

    (in antwoord op marianne martens)

Reacties niet toegestaan