Gaat Rasmussen de NAVO redden?

Anders Fogh Rasmussen is de nieuwe secretaris-geneaal van de NAVO (opvolger van Jaap de Hoop Scheffer) en volgens Time heeft hij enorm veel haast. Haast om het bestaansrecht van het grootste militaire bondgenootschap te bewijzen. 
Want waarom bestaat de NAVO nog nu de Koude Oorlog bijna 20 jaar geleden ten einde kwam? De NAVO moet volgens Rasmussen iets worden 'that's relevant in today's world.' 
Allereerst moeten de grenzen van de lidstaten worden gegarandeerd, maar de NAVO moet ook 'global peace and stability' brengen. Is niet nieuw. 
Wat relatief nieuw is, dat is de zeer moeizame strijd in Afghanistan onder de NAVO-vlag, die in de verschillende lidstaten snel aan support inboet. Maar zegt Rasmussen, we moeten de Afhanen leren zelf hun veiligheid ter hand te nemen - dat is de kern van het welslagen van deze missie. Is ook niet nieuw. 
Verder wil hij de banden met Rusland aanhalen. En de Russen doen inzien dat de NAVO niet zozeer een rivaal is, maar dat er veel gemeenschappelijke zaken zijn om zich voor in te spannen: Afghanistan, piraterij, terrorisme. 
Rasmussen heeft op Facebook 34,636 vrienden - echt een heleboel -  maar gekgenoeg acht Time dat geen garantie voor een zorgeloze NAVO-toekomst.

Bron(nen):   Time