Merkel wint maar verliest coalitiepartner

Zo groot is de overwinning van Angela Merkel bij de bondsdagverkiezingen dat het er gisteravond op basis van voorlopige uitslagen lang naar uitzag dat haar Christendemocraten zonder coalitiepartner de meerderheid zou halen. Zover kwam het niet. De overwinning is groot, maar Merkel heeft toch een nieuwe partner nodig om te kunnen regeren. Want de oude partner, de FDP, keert niet terug in het parlement. De partij haalde de kiesdrempel van 5 procent niet. Er zijn slechts een paar mogelijke meerderheden. En daarvan is een coalitie van Merkels CDU/CSU met de sociaal democratische partij SPD de meest logische. Maar voor de SPD is het een ondankbare rol om als junior-partner bij Merkel aan te schuiven. De onderhandelingen zullen dus niet zomaar resultaat opleveren. Dankzij de kiesdrempel blijven er maar 5 partijen in de Bondsdag over. Enerzijds de CDU en CSU, aan de linkerijde de SPD, de Groene en Die Linke, de opvolger van de communistische partij.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dead Silence

    Jammer dat Merkel nu weer opgezadeld wordt met een links blok beton aan haar been. In Nederland zien we tot welke visie dat leidt (met Trojaans paard Rutte en kornuiten Samson en Spekman).

  2. Paulraw

    Zullen de Groenen dan wel worden .In ruil voor wat rechts beleid flink wat investeringen in groen,daar is de doorsnee Duitser ook niet tegen (zonne-energie etc. staat er al op een hoger plan dan hier) .Zie de CSU niet over links gaan.

  3. malky

    Verkiezingen voorbij, de eurocrisis mag weer oplaaien.

Reacties niet toegestaan