Indonesië wacht gouden toekomst, mits …

Het huidige Indonesië lijkt wel een wonder. Na de val van dictator Suharto ruim tien jaar geleden leek het land met de grootste moslim-bevolking ter wereld rijp voor economische rampspoed en politieke chaos, maar wat is het allemaal meegevallen. Indonesië heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een grotendeels stabiele en vreedzame democratie met een veerkrachtige economie.
The Economist is buitengewoon complimenteus over Indonesië anno 2009. Het Britse weekblad wijdt deze week een zogenoemd special report (zie tweede link) aan de voormalige Nederlandse kolonie, maar waarschuwt  in zijn commentaar ook dat er nog veel te doen valt (zie eerste link). "Indonesië is een enorm succes, maar het mag gerust wat hoger mikken."
De kritiek raakt allereerst president Susilo Bambang Yudhoyono, die best wat krachtdadiger mag zijn. Zeker nu hij na zijn herverkiezing beschikt over meer politieke steun zou de president werk moeten maken van economische hervormingen en de bestrijding van corruptie. In een ranglijst van landen waar het goed zakendoen is, staat Indonesië nu nog opvallend laag (nummer 122 van de 183). Bureaucratie en protectionisme zijn slechts twee van de grote obstakels waar ondernemers tegenaan lopen.
Ook is het noodzakelijk dat het democratisch proces sterker geworteld raakt. De Suharto-dictatuur lijkt al weer lang geleden, maar het voorbeeld van Thailand (waar het leger zich weer op de politiek heeft gestort) laat zien dat niets zeker is.

Bron(nen):   The Economist  The Economist