In Duitsland gaat het nu loos

Degenen die dachten dat de verkiezingsstrijd in Duitsland maar niet van de grond wilde komen, kunnen gerust zijn. Uitgerekend op de dag van het grote verkiezingsdebat tussen Angela Merkel en haar SPD-opponent, vice-premier Frank-Walter Steinmeier (foto), maakt de laatste bekend dat wat hem betreft de Duitse troepen versneld kunnen worden teruggehaald uit Afghanistan. Dit is een ongelooflijke manoeuvre, en niet zonder risico. 
Het ministerie van Buitenlandse zaken, met Steinmeier als bewindsman, heeft de afgelopen weken een plan gemaakt dat heet: Zehn Schritte für Afghanistan. Waarin wordt geopperd nog tot 2011 in het land te blijven en niet tot minstens 2015. Nog maar enkele dagen geleden weigerde de minister zich op een datum vast te laten pinnen en nu, 14 dagen voor de verkiezingen, neemt hij dus opeens een heel ander standpunt in. 
Het moet gezegd dat de SPD zo eindelijk een concreet punt heeft waarmee de partij zich onderscheidt van de CDU. Bovendien putten de socialisten moed uit de slechte verkiezingsuitslag van de grote concurrent bij recente regionale verkiezingen. En niet onbelangrijk: driekwart van de Duitsers is tegen Duitse aanwezigheid in Afghanistan. 
Anderzijds is de vraag hoe groots (of beter gezegd: slinks) deze actie van Steinnmeier moet worden bezien. Heeft iemand die tot dit soort  trucs in staat is, wel de allure heeft van een Bondskanselier?
Hoe dan ook: de verkiezingen worden nu echt spannend.
Vanavond om 20.30 uur vindt het grote tv-duel Merkel - Steinmeier plaats. De Frankfurter Alllgemeine Zeitung verwacht tenminste 20 miljoen kijkers (2e link).

Bron(nen):   Die Welt