Balkenende IV grossiert in commissies

Het kabinet flikt het dit jaar weer: liefst twintig commissies moeten onderzoeken hoe de Nederlandse staat kan bezuiningen. En dan te bedenken dat Balkenende IV al recordhouder commissies instellen was.
"De hoeren van Den Haag," worden ze wel genoemd, zo meldt De Pers. Het instellen van commissies is een beproefd recept, maar waarvoor eigenlijk…..
De Pers sprak met acht ‘door de wol geverfde oud-commissievoorzitters’ en destilleerde daaruit vijf belangrijke redenen om weer een commissie aan het werk te zetten.
1. Als alibi voor impopulaire maatregelen. Voorbeelden: de kilometerheffing en het lerarentekort.
2. Om meningsverschillen in de coalitie te verdoezelen. Voorbeeld: het ontslagrecht.
3. Om invloed uit te oefenen op de uitkomst. Achter de schermen denken ministeries en politieke partijen hun zin te kunnen doordrijven. Voorbeeld: de commissie-Nijpels die de verdieping van de Westerschelde onderzocht.
4. Omdat tijdelijke commissies ongevaarlijk zijn; hun advies kan gemakkelijker worden genegeerd dan de voorstellen van permanente adviesorganen. Voorbeeld: het masterplan orgaandonatie van de commissie-Terlouw.
5. Om een probleem in de ijskast te parkeren.Voorbeeld: De commissie-Davids die onderzoek doet naar de Irak-oorlog, heeft gezorgd voor ‘even rust in de tent."

Bron(nen):   De Pers  De Pers