Dronken Jeltsin wilde een pizza

Boris Jeltsin was tijdens een verblijf aan Washington in 1995 stomdronken, toen de Geheime Dienst hem een paar honderd meter van het Witte Huis oppikte. Hij was gekleed in zijn Russische onderbroek en probeerde een taxi aan te houden. Want, zo mompelde hij, hij wilde een pizza.
De anekdote staat in een boek gebaseerd op 79  op band opgenomen gesprekken die de historicus Taylor Branch voerde met president Clinton in de laatste jaren van dien presidentschap.
Het initiatief tot de gesprekken ging uit van Clinton: hij wilde een authentieke geschiedschrijving van zijn jaren als president. De historicus heeft een boek gemaakt van de bandjes. IN het boek gaat het uiteraard ook uitgebreid over Monica Lewinksy.
In het boek staat ook de weergave van een twee uur durende ruzie tussen Clinton en Al Gore, nadat die de verkiezingen had verloren van George Bush. Clinton zegt tegen Gore dat als hij (Clinton) meer was ingezet in de campagne het resultaat anders was geweest. Gore meent dat hij mede heeft verloren vanwege Lewinsky.
Het boek, The Clinton Tapes: Wrestling History with the President, verschijnt begin oktober.

Bron(nen):   The Times