Gordon Brown blijft overeind

Nieuws in de Britse kranten: Gordon Brown heeft geen gezondheidsproblemen. Behalve dat hij op de VN-top geschoffeerd wordt op een manier, een wereldleider onwaardig (te weinig spreektijd, onhoffelijke bejegening van andere poltieke leiders) zou hij ook lijden aan een nog onbekende ziekte en zou zijn vertrek nakende zijn.
Nee, niets van waar, is nu de reactie.
Dit is slechts een dag uit het leven van de Britse premier. Want tjonge jonge, wat wordt die Brown dagelijks te pakken genomen. Heeft Jan Peter Balkenende het nu een beetje zwaar? Dat is helemaal niets vergeleken met de wijze waarop de Britse premier in de tang wordt genomen; door de oppositie, door de media en door zijn eigen partijgenoten die hem naar de kroon willen steken.
Nu is er weer een voormalige minister, Charles Clarke, die Brown “weak, uncertain, tactically unsure” noemt. En zo gaat het maar door, 24 uur per dag.
Alleen al het feit dat de premier dit alles doorstaat, is het bewijs dat hij spijkerhard is. Britse politici zijn uit het aller-, aller-, allerhardste hout gesneden en zelfs als Brown niet kan tippen aan inhoud en charsma van zijn voorganger, van Tony Blair, is het onverstandig te denken dat hij daarom niet veel voorstelt.
Voetballers uit allerlei landen worden geacht bijna wekelijks tegen elkaar te spelen. Gelukkig voor de Nederlandse ministers en staatssecretarissen geldt dat niet voor politici. En als ze tegen elkaar het strijdtoneel betreden, is dat - gelukkig voor hen, helaas voor ons - niet rechtstreeks op de televisie te zien.

Bron(nen):   The Times