Is Nederland op weg naar zijn eigen ‘shutdown’

Gisteravond deden de regering en een groot deel van de oppositie weer een poging om nader tot elkaar te komen. Het leidde alweer tot heel weinig. Al maanden poogt de regering, die geen meerderheid heeft in de 1e kamer, die meerderheid bij elkaar te onderhandelen. Maar al maanden leidt dat tot zo goed als niets. Gisteren deed minister Dijsselbloem, in een uiterste poging om voldoende steun te krijgen, het halve kabinetsbeleid in de aanbieding. Het kabinet kan onder meer akkoord gaan met halvering van de voorgenomen bevriezing van belastingschijven. Daarnaast is Rutte 2 bereid de tijdelijke verlaging tot maart 2014 van het btw-tarief voor bouw en renovatie te verlengen. Ook mogen de geplande accijnsverhogingen gedeeltelijk worden teruggedraaid, zoals de coalitiepartners VVD en PvdA verleden week ook al in de Tweede Kamer lieten doorschemeren. Voorts is het kabinet € 500 mln extra te investeren in onderwijs, een wens van met name D66. Een ander aanbod komt meer tegemoet aan een wens van de ChristenUnie, die graag €40 mln extra wil in Defensie. Tot slot valt er wat het kabinet betreft best te praten over de afbouw en afschaffing van de algemene heffingskorting voor hogere inkomens. Dit laatste is een nivellerende maatregel. Maar onduidelijk bleef op welke manier die aanpassingen moeten worden betaald, want de regering blijft er bij dat er 6 miljard moet worden bezuinigd of extra binnen gehaald met hogere belastingen. Er is geen harde deadline, zoals die er voor de shutdown van de VS was. Daar moest overeenstemming zijn voor 1 oktober. Maar ook in Nederland is er geen oneindige tijd. Zoals het er nu voor staat halen kerndoelen van het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer. En dan is Nederland zo onregeerbaar gebleken op basis van de verkiezingen van een jaar geleden dat alleen nieuwe verkiezingen nog uitkomst kunnen bieden.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jan koolraap

  Als je even snel een kabinet in elkaar flanst met geen meerderheid in de Eerste Kamer kan je verwachten dat het vroeg of laat mis gaat.
  Laat de PVV samen met de SP het maar proberen.

  • Calhoun84

   Dat lijkt ook geen meerderheid te gaan worden, ook niet met 50+. We doen altijd wel alsof de populistische partijen veel raakvlakken hebben maar als ik de verkiezingsprogramma’s bekijk dan zie ik het niet gebeuren dat er een stabiele PVV/SP regering kan komen, zeker niet als er nog een derde of vierde partij bij moet.

   Daarbij hebben deze partijen ook geen meerderheid in de Senaat.

   (in antwoord op Jan koolraap)
   • snorkel

    Volgens mij ook. En Roemer heeft vorige week toch gezegd dat de SP zeker niet samen zal gaan regeren met de PVV?

    Bovendien moet je niet te erg van peilingen uitgaan. Vooral die van de Hond. Er zitten nogal wat mensen tussen die een signaal willen afgeven in de peiling, maar als het er op aankomt in het stemhokje toch gewoon voor hun partij stemmen. In het verleden zat de Hond er ook vaak flink naast met zijn peilingen.

    (in antwoord op Calhoun84)
  • Prikker

   Zodra Roemer ook maar een spleetje de deur openzet naar de PVV verliest ie heel z’n electoraat. SP’ers lusten die PVV’ers niet. Dat gaat nooit gebeuren.

   (in antwoord op Jan koolraap)
   • Jan koolraap

    Dan krijgen we een onregeerbaar land.
    De kiesdrempel zal naar 10% moeten.
    Dat ruimt lekker op en we houden 5 partijen over.
    Daar kun je zaken mee doen.

    (in antwoord op Prikker)
 2. malky

  kabinet wordt keihard afgestraft bij de verkiezingen, en vraagt nu de oppositie ga met ons mee de afgrond in.
  doe dan d66 maar, dat gun ik ze wel.
  en nu vooruit!

 3. Dead Silence

  De burger is lam, protesteert niet meer, behalve op het internet. Er zijn geen politici meer die de kar kunnen trekken. Allen incapabel. Wat als de regering valt? Er is geen alternatief. In eigen vlees snijden zou goed zijn, maar men kiest al decennia lang de weg van de minste weerstand, d.w.z. om problemen heendraaien, niet aanpakken bij de kern en bij tekorten simpel belastingen verhogen. Typisch kenmerk van zwakte.

 4. kletsmajoor

  Dit kabinet is mislukt. Bij de formatie zijn ze alle problemen uit de weg gegaan door te kwartetten in plaats van echt op inhoud te onderhandelen. De gevolgen van een minderheid in de eerste kamer hebben ze genegeerd. Het gevolg is een vleugellamme coalitie die hun kiezers hebben bedrogen, hervormingen hebben uitgesteld en de financiële gevolgen middels lastenverzwaring op de burgers hebben afgewenteld.

  Als het kabinet uiteindelijk valt zijn de politieke carrières van Rutte en Samsom voorbij en worden de VVD en PvdA gedecimeerd. Boontje komt om zijn loontje kun je zeggen maar heel Nederland zit met de scherven.

 5. Jannie Ooms

  Ik zou zeggen dat het simpel is om tot een breed accoord te komen.

  Verhoog de huren nog wat extra, dan heb je de steun van Pechtold.
  Stop met nivelleren, dan heb je de steun van Buma.
  Klaar…

 6. Peter van Boven

  Ik kan bijna niet wachten, overal waar de overheid zich mee bemoeit verandert in ellende, Noord-Zuid, HSL, Euro, Fyra, JSF, Afghanistan, Fokker, RDM, Isave etc. en mijn motto is, hoe kleiner de overheid met al die bestuurlijke laagvliegers, hielenlikkers en boven het volk gestelde ambtenaren hoe beter het is!

  Bij mij gaat direct de vlag uit, want wie denkt dat onze kleine private sector voor dit communistische waterhoofd kan blijven dokken moet terug naar de basisschool, het huidige publieke en semi publieke Walt Disney is onhoudbaar, waar de ene helft ambtenaar is en de andere helft van een driedubbel PGB leeft, wakker worden dus.

 7. Cornelis Berend

  Om de vraag in de titel overstijgt dit kabinet en het antwoord is: Ja! De shutdown ligt in het feit dat de overheid meer en meer overhead wordt. Als het onderliggende systeem van wettenbedenkers geen halt toegeroepen wordt, is de BTW over een tijdje 30% en de inkomstenbelasting meer dan 50% voor iedereen. De boete voor het overschrijden van een ononderbroken streep zal €950 zijn. De grip op dat onderliggende systeem is verloren. Het draait geheel autonoom. De JSF zal er bijvoorbeeld komen en het kabinet van het moment mag er zijn politieke verantwoording aan geven.

Reacties niet toegestaan