Het Europese socialisme gaat ten onder

Kort nadat het kapitalisme heeft bewezen veel tekortkomingen te vertonen (zelfverrijking, diefstal, ineenstorting) gaat in Europa het socialisme ten onder, stelt de International Herald Tribune, het Europese zusje van The New York Times, met enige verbazing vast.
Dit weekeinde verdween de Duitse SDP voor minstens vier jaar achter de horizon. De Engelse Labourparty mag nog tot de verkiezingen door stuntelen, maar zal dan ook ongenadig worden afgestraft. In Italië kan Berlsconi doen wat hij wil, het helpt links niets, In Portugal zijn de socialisten aan de macht gebleven, maar verloren ze wel hun meerderheid. En dat weet de Trib nog niet eens wat het droeve lot zal zijn van de Nederlandse sociaal-democratie zodra er hier weer verkiezingen zijn.
"De Europese conservatieven hebben zich aangepast aan de tijd," zegt Micel Winock, historicus aan het Paris Institut d’Études Politiques,  "en ze gebruiken de oplossingen  die vroeger van de sociaal democraten waren om aan de bal te blijven." Enrico Letta, opkomende man bij de Italiaanse socialisten: "We moeten tot ons door laten dringen dat socialisme een oplossing was van de vorige eeuw. We moeten iets verzinnen dat deze eeuw relevant is."

 

Bron(nen):   International Herald Trubune