De geheimen van de familie Karzai

De broers van de Afghaanse president Hamid Karzai hebben een bedenkelijke reputatie. Zijn halfbroer Ahmed Karzai heet een drugsbaron te zijn, de Afghaanse Pablo Escobar. En de oudste broer Mahmoud Karzai staat te boek als een corrupte zakentycoon. Het internettijdschrift The Daily Beast slaagde erin beiden te interviewen, voor het eerst.
Niet verwonderlijk is dat beiden alle beschuldigingen van de hand wijzen. Het gaat om verdachtmakingen die bedoeld zijn om de positie van hun broer de president te ondergraven. "Er wordt karaktermoord op ons gepleegd ten overstaan van de hele wereld," zegt Mahmoud.
Al in 2006 blijkt president Hamid Karzai een bijeenkomst te hebben belegd met Westerse inlichtingendiensten en ambassadeurs om zich te laten informeren over de verdenkingen tegen zijn halfbroer Ahmed. De president kreeg te horen dat er geen juridisch bewijs was van betrokkenheid bij drugshandel, maar dat het wel verstandig was als Ahmed een tijd naar het buitenland zou gaan. De geruchten tastten de politieke positie van Hamid aan. Maar toen Ahmed niets voelde voor een verhuizing, accepteerde Hamid dat ook.
Ahmed stelt dat hij dagelijks wordt bedreigd door de Taliban. Dat alleen al zou voldoende bewijs zijn dat hij zich niet met drugshandel inlaat, omdat de Taliban hun strijd met heroïne financieren. "Ik ben voor Al Qaida en de Taliban de meest gezochte persoon. Ik heb ook zoveel gedaan voor de Amerikanen, veel daarvan is geheim, maar het in ongelooflijk zoveel als ik heb gedaan. En nu wordt in terugbetaald door deze berichten in de media?"
Oudste broer Mahmoud is volgens sommige waarnemers de rijkste man van Afghanistan. Bij veel van zijn zakendeals worden vraagtekens gezet - bijvoorbeeld bij de manier waarop hij de controle verwierf over de enige cementfabriek van het land. Mahmoud en zijn partners waren de enig die een bod uitbrachten, maar dat komt volgens de oudste Karzai omdat alle andere gedadigden afhaakten. "We boeken een verlies van 150.000 dollar per dag op die zogenaamd geweldige deal."

Bron(nen):   The Daily Beast