Osterhaus: ook elders in Europa belangenverstrengeling

De discussie over de integriteit van viroloog Ab Osterhaus staat niet op zichzelf. Ook elders in Europa is een discussie losgebarsten over de onafhankelijkheid van de medische deskundigen die hun regeringen adviseren over de beste aanpak van de Mexicaanse griep en het vaccineren van de bevolking.
'Hoe onafhankelijk zijn de deskundigen?" vraagt Stern zich af. Het Duitse weekblad heeft een interview met de arts Angela Spelsberg, die ook verbonden is aan de Duitse afdeling van anti-corruptiewaakhond Transparancy International. Vlak voordat in Duitsland een groot vaccinantieprogramma begint stelt deze organisatie dat sommige deskundigen in Duitsland anderen belangen behartigen dan die van de volksgezondheid.
Spelsberg: "We hekelen het feit dat in de commissie en comités die over de inentingsprogramma's beslissen, mensen zitten die al vele jaren nauwe betrekkingen onderhouden met de producenten van vaccins. Bovendien is het beslissingsproces niet transparant. We kunnen bijvoorbeeld niet de protokollen inzien."
De Duitse regering zou veel te makkelijk tot het massale inteningsprogramma hebben besloten. De Duitse artse uit ook twijfels over de snelheid waarmee de Wereldgezondheidsorganisatie WHO alarmfase zes heeft uitgeroepen, waardoor de Mexicaanse griep officieel te boek kwam te staan als een pandemie. Direct daarop besloten tal van regeringen grote hoeveelheden vaccins aan te schaffen 'zonder advies te vragen aan onafhankelijke deskundigen'.
Spelsberg verwijst niet naar de discussie in Nederland, maar wel naar die in Engeland. Daar is de wetenschapper Sir Roy Anderson in opspraak geraakt, omdat hij op de loonlijst blijkt te staan van het grote farmaconcern GlaxoSmithKline. The Daily Mail onthult dat Anderson voor een bedrag van 116.000 op de loonlijst staat van het concern, dat vele miljoenen verdient aan de vaccins. Anderson was een van de eerste deskundigen die de Mexicaanse griep als een pandemie benoemde.

Bron(nen):   Stern  Daily Mail  Welingelichte Kringen