Het CDA gaat weer groot en machtig worden

Sybrand Buma heeft in een paar weken tijd de kans dat het CDA weer fors groter wordt aanzienlijk vergroot. Sinds de zomer heeft hij zichzelf en zijn partij uitgeroepen tot de kampioen van de lastenverlichting en de kleinere overheid. Vergeten zijn de tachtig jaar waarin het CDA de overheid groter maakte en de belastingen verhoogde. Nu is er maar één partij die wil dat de overheid krimpt en dat is het CDA. Daarmee vult Buma perfect het gat dat de VVD noodgedwongen moet laten liggen op rechts. Door de samenwerking met de PvdA moet de VVD akkoord gaan met hogere belastingen en sterke nivellering. De grote groep kiezers die daarin niets ziet zoekt naar een nieuw onderkomen en het CDA biedt hen dat. De eerste aanwijzingen dat de tactiek werkt zijn er al in de peilingen waarin het CDA voorzichtig groeit. En dan komt nu ook de deconfiture van 50Plus Buma te hulp. De aanhang van die partij zal voor een groot deel weglopen en een niet onaanzienlijk deel - het gaat tenslotte om ouderen - zal dat terecht komen bij het CDA. Maar in eigen gelederen is niet iedereen blij met de ruk naar rechts van het CDA. Econoom en prominent CDA-lid Lans Bovenberg vindt die koers niet constructief genoeg en ook economisch ondoordacht. Anderen vinden de partij te 'rechts' worden. 'Het CDA dreigt de VVD rechts in te halen', aldus voorzitter Arend Jansen van de Basisgroep Sociale Zekerheid (afdeling die bestaat uit uitkeringsgerechtigden) gisteren in BN/De Stem. Hij wil uitleg van de Kamerfractie: waarom kiest die voor de nullijn voor de bijstand en is ze tegen nivelleren? 'Het CDA moet ook opkomen voor mensen die ontslagen dreigen te worden', vindt de CDA'er. 'Maar ik hoor Buma vooral over hogere middengroepen, over koophuizen, niet over huurverhoging', zegt Jansen. Ook wat Josine Westerbeek, voorzitter van het CDA Vrouwenberaad betreft 'mag de nadruk meer op de onderkant van de samenleving liggen'. Een bekend beeld: het CDA voert een rechts beleid en de linkervleugel mort. De tekenen die horen bij een traditionele machtig CDA en daaraan wordt door Buma hard gewerkt.  

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik heb wel wat met het CDA van Buma. Maar inderdaad: ik ben heel benieuwd naar zijn standpunt over de krankzinnige huurverhogingen die over Nederland zijn neergedaald. Huurverhogingen dank zij het woonakkoord, waarin deze hartenwens van Alexander Pechtold, voorvechter van de huisbazen werd opgenomen.

  • disqus_cDEBEY6Kl8

   Pechtold wordt graag Fuhrer van het grote Europese Rijk.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • marianne martens

    als je nu leider of CEO had geschreven dan had ik wel een leuk vinkje gegeven >>>>

    (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
    • disqus_cDEBEY6Kl8

     Pas me aan aan de stijl van Alexander.

     (in antwoord op marianne martens)
     • erik smit

      Staat Alexander Pechtold dan bekend om ongefundeerde scheldpartijen?

      CDA die VVD rechts inhaalt, het zal wel. De twee partijen dansen al sinds mensheugenis vrolijk om elkaar heen. De een met een moralistisch sausje, de ander met een kapitalistisch sausje, maar beide partijen kiezen altijd voor de multinationals en tegen een fatsoenlijke overheid die de gewone man beschermt.

      Die huurverhogingen zijn overigens het speeltje van heel de rechtse kerk, of het nou CDA, VVD of D66 is.

      (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
     • disqus_cDEBEY6Kl8

      Gek, dat al die geschoolde Nederlandse arbeiders dan VVD stemmen ipv de PvdU.
      GL en D66 zijn bij uitstek elite partijen voor zogenaamde intellectuelen, die het menen het gelijk in pacht te hebben en zich moreel superieur wanen.

      (in antwoord op erik smit)
     • marianne martens

      dat is inderdaad vreemd omdat de VVD niets heeft met al of niet geschoolden, academici of aristocratie.. Bij de VVD heeft men alleen oog voor de criminele brievenbus maatschappijen waar 3000
      miljard euro zwart geld is gestald die noch belastingen afdragen in land van herkomst noch belasting afdragen aan het doorsluis land.Nederland. ( zie Groene Amsterdammer, artikel Engelen )
      Maar laten we vooral alle Partijen en ondersteuners niet vergeten,die deelnemen aan het decorum verlies van de politiek, bestuur.

      (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
     • RhodBerth

      Er is maar weinig zo eng als de overheid die de gewone man wil beschermen…. De overheid moet organiseren, toezicht houden en zorgen voor vrede en veiligheid.

      Maar laat het beschermen en helpen van mensen alstjeblieft gewoon over aan mensen. Weg overheid, hup terug in je hok. Verlaag de belastingen maar zodat we elkaar kunnen helpen. (zonder bureaucratie, regeltjes en misbruik)

      (in antwoord op erik smit)
 2. marianne martens

  hoop dat we bij het stemmen vooral, de grondbeginselen van het CDA, Balkenende 1,2,3 en Maxim Verhagen niet vergeten bij het stemmen over het mogelijk herrezen nieuwe CDA. Het is wel zo dat Buma zich altijd goed heeft gepresenteerd en voorbeeldig de zaken uit kan leggen. Komt intelligent en beschaafd over en is niet zo’n schreeuwerige Reclame Haan/ Vrouwtjes Kruisspin in haar spinnenweb.

  • RhodBerth

   Het CDA was prima, tot het ging regeren met de PvdA (Balkenende IV).
   Balkenende was een prima premier tijdens B-1,2 en 3.
   Het ging met toen de PvdA om de hoek kwam zetten en spelletjes ging spelen.

   Zelfde beeld bij Rutte. Prima premier met CDA en PVV.
   Maar met de PvdA lukt het niet.
   Wanneer zagen we dat eerder? Precies, bij Lubbers! Ging goed en prima tijdens Lubbers I en II, maar het kabinet Lubbers III (met de PvdA) ging vechtend ten onder.

   De PvdA is een partij die ruzie maakt. Idealisten weten het altijd beter en gunnen de ander het licht in de ogen niet.
   De uitzondering was Kok, onder wiens leiding 2 stabiele kabinetten bestonden. Al had Kok de economische wind mee, en was Kok een halve VVD’er.

   Wanneer leren CDA en VVD eens dat regeren met de PvdA een erg slecht idee is?

   (in antwoord op marianne martens)
 3. harry

  Buma gewoon goeie vent met heldere standpunten

 4. Karel Kritisch

  Buma heeft een hele irritante intonatie. Alleen daarom wil ik die man zo weinig mogelijk zien.

 5. janneke123

  De politiek is als een golf… en als het golft, dan golft het goed.
  https://www.youtube.com/watch?v=EpY3rruNHfs

Reacties niet toegestaan