Obama botst met VS-commandant over Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama ligt overhoop met generaal Stanley McChrystal, de hoogste NAVO-commandant in Afghanistan.
Obama heeft de generaal volgens The Daily Telegraph vorige week op het matje geroepen, nadat hij tijdens een bijeenkomst in Londen recht voor zijn raap meningen had verkondigd. McChrystal maakte duidelijk dat hij niets voelt voor een strategie die meer vertrouwt op aanvallen met drones (onbemande vliegtuigen) en commando-acties, zoals de Amerikaanse vice-president Joe Biden die voorstaat.
Gevraagd of hij zo’n nieuwe strategie zou steunen zei McChrystal meteen: "Nee." Zo’n strategie zou leiden volgens hem leiden tot ‘Chaos-istan’.
De volgende dag moest McChrystal meteen tekst en uitleg geven aan een geshockeerde en boze Obama. "Mensen zijn er niet zeker van of McChrystal naïef was of gewoon een beginneling. Maar volgens mij sprak hij veel te vrijuit," aldus een adviseur van de Amerikaanse regering tegenover The Daily Telegraph.
Sommigen menen ook dat uit de opmerkingen van de generaal irritatie sprak over de trage besluitvorming in Washington. McChrystal heeft eind augustus een rapport ingediend waarin hij om extra troepen (40.000) vraagt, maar het kan nog weken duren voordat hierover een beslissing wordt genomen.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  AFP