Obama: óók een groot kunstkenner

In het Witte Huis vindt een culturele revolutie plaats. Het echtpaar-Obama haalde de veelal traditionele schilderijen van de muur en verving deze  door moderne en dikwijls ook abstracte kunstwerken.
Hierbij worden de eigentijdse ‘African-American’ en ‘Native American’ artiesten bepaald niet overgeslagen, integendeel! Werk van grote namen als Jasper Johns en Mark Rothko is inmiddels gearriveerd en  een kunstenaar mag gerust iets minder beroemd zijn dan genoemd tweetal, maar dan is een ‘African-American-achtergrond’ wel een aanbeveling, zoals in het geval van Alma Thomas, een abstracte schilder uit de jaren zestig van de vorige eeuw.
Veel werk wordt geleend van allerlei musea en galleries, en Michelle Obama heeft deze belangrijke werkzaamheden al ingezet nog voordat het echtpaar naar Washington verhuisde. In The Times komen enkele kunstkenners aan het wood over de keus van de uitverkoren werken en daarbij worden de Obama’s bijzonder geprezen om hun fijnzinnige smaak.
Niet al het uitverkoren werk is eigentijds, zie bijgaande olieverfschildering van George Catlin uit 1869, maar de afbeelding (indiaan valt Buffalo aan) maakt dat in dit geval natuurlijk wel weer goed.

Bron(nen):   The Times