Amerikaanse vesting in Bagdad

De duurste ambassade ter wereld gaat nog 130 miljoen dollar extra kosten. Negen maanden geleden was de nieuwe Amerikaanse ambassade in Bagdad opgeleverd voor de somma van 700 miljoen, maar nu zijn er toch nog wat extra werkzaamheden te verrichten. 
Toen het reusachtige complex in januari openging, was er niemand die zei: 'goh, wat mooi.' Het is een vesting, bestand tegen geweervuur en raketinslagen, ter grootte van Vaticaanstad met binnen de poorten een supermarkt en een zwembad. Er is plaats voor 2.000 medewerkers die zich hier veilig moeten kunnen bewegen - in werktijd en als ze vrij zijn. 
Maar helaas, de aannemer heeft niet alles goed afgeleverd; de loodgieter maakte er een zootje van en her en der is de airco zo slecht dat kwalijke luchtjes door het gehele complex worden verplaatst. Ook de 'safe areas,' waar diplomaten zich moeten verschuilen bij raketaanvallen, zijn niet veilig genoeg. Evenmin is tijdig rekening gehouden met het feit dat Bagdad in een zone ligt waar aardbevingen mogelijk zijn - een pijnlijke vergissing. 
Er gaan stemmen op om het bouwbedrijf 'First Kuwaiti' aansprakelijk te stellen voor de schade. 
Verder neemt de lokale bevolking met gemengde gevoelens kennis van de tegenslagen. 'If they can't build their own embassy, what hope do they have of building a new Iraq', aldus een bewoner van Bagdad tegen The Times
En een ding is zeker: bij de bouw van paleizen voor Saddam Hussein was alles pefect - de voormalige dictator liet zich nimmer iets dergelijks in de maag splitsen.

Bron(nen):   The Times