Verrassingen in het nieuwe Duitse kabinet

Het ‘zwart-gele’ kabinet van CDU/CSU en FDP in Duitsland is een feit. In het nieuwe kabinet keren oud-gedienden terug, maar er zijn ook een paar verrassingen.
FDP-leider Guido Westerwelle wordt als vice-premier tevens minister van buitenlandse zaken, zoals in Duitsland min of meer traditie is. Er was rekening mee gehouden dat Westerwelle naar het ministerie van financiën zou gaan, maar uiteindelijk treedt Westerwelle toch in de voetsporen van liberale voorgangers als Hans-Dietrich Genscher en Klaus Kinkel.
De positie van bondskanslier Angela Merkel is aanzienlijk versterkt, zo signaleert Die Zeit, omdat de CDU-leidster nu samenwerkt met een veel kleinere coalitiepartij, en niet met een (de SPD) die vrijwel even groot is als haar eigen partij.
Tot de verrassingen behoort de benoeming van Wolfgang Schäuble, de minister van binnenlandse zaken, die nu naar Financiën gaat. Schäuble was ook genoemd als de nieuwe Duitse EU-commissaris.
Die post is nu volgens de Süddeutsche Zeitung voorbestemd voor Günther Oettinger, de huidige premier van de deelstaat Baden-Württemberg.

Bron(nen):   Die Zeit  Süddeutsche Zeitung