Oost-Azië wil de wereldheerschappij

Een aantal Aziatische landen besprak dit weekend de mogelijkheid om door politieke en economische samenwerking in een positie te komen 'to lead the world,' aldus Breitbart. Een EU-achtige organisatie zou daarbij het lichtende voorbeeld zijn. 
Het betrof hier een 'summit' in Thailand van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) met ondermeer China, Japan, Zuid-Korea, India, Australië en Nieuw-Zeeland. 
Als het aan de Japanse premier Yukio Hatoyama ligt, doen alle 16 landen in de regio mee. "It would be meaningful for us to have the aspiration that East Asia is going to lead the world," aldus de pas aangetreden bewindsman. 
Een van de eerste doelstellingen is een belastingvrije zone voor de deelnemende landen. De betrokken landen putten een zekere moed uit het feit dat deze regio veel minder is getroffen door de kredietcrsis dan andere delen van de wereld. Verder is het streven, om in 2015 een EU-achtige samenwerking te hebben bewerkstelligd. 
Wel is het zaaks in de komende tijd allerlei strubbelingen tussen landen onderling (Thailand versus Cambodja, India versus China) glad te strijken.

Bron(nen):   Breitbart