Spanning stijgt in race om EU-president

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker maakt volgens de Financial Times weinig kans om de eerste EU-president te worden. Juncker wordt samen met Jan Peter Balkenende vaak genoemd als een belangrijke kanshebber na Tony Blair.
De strijd om de prestigieuze post begint spannend te worden, in de aanloop naar een belangrijke ontmoeting van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel komende woensdag.
Juncker stelde zichzelf dinsdag openlijk kandidaat in een interview met Le Monde, waarin hij zei dat ‘geen dwerg is’. De FT schrijft echter dat Juncker ‘weinig kans heeft op succes’. Sarkozy zou een van de regeringsleiders zijn die weinig ziet in Juncker omdat hij als voorzitter van de EU-ministers voor financiën, niet in staat was een gezamenlijk antwoord op de kredietcrisis te formuleren. Bovendien: "Het feit dat hij een politieke positie vertegenwoordigt die vrijwel recht tegenover die van Blair staat, laat ruimte voor een compromis kandidaat." In dat verband noemt de krant naast de naam van Balkenende ook de Poolse premier Donald Tusk.
Overigens meldt de FT ook dat Sarkozy een voorkeur heeft voor Blair, dit in tegenstelling tot berichten in andere kranten die meer aarzeling bij de Franse president signaleerden.
The Times meldt dat Blair toch niet zeker kan zijn van de steun van Italië. Berlusconi had weliswaar aangegeven dat hij een voorstander was van de Britse oud-premier, maar minister van buitenlandse zaken – Franco Frattini – nuanceerde dat. "De kandidatuur van mijnheer Juncker en misschien ook van Balkenende verandert het beeld."

Bron(nen):   Financial Times  Le Monde  The Times