Coup: grijpt Mandelson de macht?

Vandaag komt The Daily Telegraph met een fascinerende schets over de mogelijke machtsovername van Peter Mandelson, op dit moment minister van Handel. Het artikel lijkt in niets op wat we nagenoeg dagelijks krijgen te lezen over de Britse politiek, kop: Meet the next Prime Minister
Want wat is de gebruikelijke schets? Labour regeert maar zit in een onmogelijke positie. De crisis heeft zijn beulswerk gedaan, talloze ministers en parlementsleden declareerden zich een slag in de rondte wat hun (morele) gezag heeft aangetast en natuurlijk is daar Gordon Brown, de impopulaire premier waar dagelijks op geslagen wordt alsof het een boksbal is. 
Toekomstscenario: bij een eerstvolgende verkiezingen wordt Labour weggevaagd en zal David Cameron (Conservatieven) de nieuwe premier worden. Maar luister naar wat The Daily Telegraph hierover te melden heeft.
De ster van Mandelson is zozeer rijzende (eerder verliet hij de Britse politiek om Europees commissaris te worden, recentelijk keerde hij terug om als minister de aangeslagen socialisten te komen versterken) dat een groeiend aantal Labour-prominenten denkt dat met Mandelson de strijd tegen de Tories kan worden gewonnen. 
Alleen dan moet eerst snel even de Kieswet veranderen. Zodat Mandelson in enig kiesdistrict (snel) kan worden verkozen tot parlementslid en op die manier ook echt laat zien dat hij de Britse bevolking representeert. En zulks vindt nu plaats, dus een wettelijke belemmering bestaat binnenkort niet meer. En daarna kan het grote spel dus beginnen. 
‘He gets things done, he’s the only one who scares the Tories,’ klinkt het vanuit Westminster. In korte tijd heeft Mandelson een enorme reputatie verkregen en zijn gezag is razendsnel gevestigd. Niet in de laatste plaats omdat de vele parlementsleden van Labour ook wel begrijpen dat ze – als Brown aanblijft – binnenkort voorgoed kunnen terugreizen naar hun eigen distrisct – zonder werk; en ook zonder declaratieformulieren. 
Niet denkbeeldig derhalve, dat baron Mandelson of Foy in the County of Herefordshire and Hartlepool in the County of Durham binnenkort nog een andere titel draagt: Prime Minister and First Lord of the Treasury.

Bron(nen):   The Daily Telegraph