Vettaks in Denemarken

Denen zijn te dik, zo meent de Deense regering en daarom moet er een nieuwe belasting komen op vette etenswaren, denk aan kaas, boter en diepvriespizza’s. Der Spiegel sluit trouwens niet uit dat zoveel bekommernis om andermans gezondheid ook een andere reden heeft: een lege staatskas. 
Eigenlijk is het verschil tussen een sigaret en een broodje kaas helemaal niet zo groot, zo wordt betoogd, en een heffing op ‘ongezonde producten’ moet de Denen doen terugkeren op het goede spoor. 
Want gezonder eten zorgt voor een gezonder leven en ook voor een langer leven, zo weet de Deense overheid zeker, en de regering stelt gezonde landgenoten in dit verband een extra lang leven van 3 jaar in het vooruitzicht. 
In concreto betekent het voorstel: pakje boter gaat een derde in prijs omhoog, kaas wordt 7 procent duurder en nu ze toch bezig zijn, komt bij een pakje sigaretten ook gelijk 40 cent op de oude prijs. 
Denemarken is een zuivelland en niet iedereen is ingenomen met de nieuwe politiek. En als gezegd: er wordt getwijfeld aan de motieven van deze ‘goedbedoelde’ maatregelen. 
Recentelijk ging het toptarief voor de inkomstenbelasting van 63 naar 56 procent en dat liet sporen na in de rijksbegroting. Alle reden derhalve, om de gederfde inkomsten elders weg te halen.

Bron(nen):   Der Spiegel