Brit favoriet voor EU-minister buitenland

Terwijl de post van EU-president vergeven lijkt aan de Belgische premier Herman van Rompuy, komt de Britse minister van buitenlandse zaken David Miliband steeds duidelijker naar voren als favoriet voor de tweede EU-functie die is te vergeven, die van minister van buitenlandse zaken.
Wat er nog aan ontbreekt, zo schrijft The New York Times, is dat de Britse regering de kandidatuur van Miliband steunt. Tot nu toe is dat niet gebeurd, omdat de Britten de mogelijkheid dat Tony Blair EU-president wordt, nog niet hebben opgegeven. Londen staat onder druk om dit weekeinde duidelijk te maken of Miliband zich kandideert. De belangrijkste concurrent van Miliband is de de voormalige Italiaanse premier Massimo D'Alema.
In veel internationale media, ook in The New York Times, is aandacht voor uitspraken van de Poolse EU-ambassadeur, die heeft gemeld dat Nederlandse diplomaten actief lobbyen voor Balkenende als eerste EU-president (officieel voorzitter van de Europese Raad). Van Rompuy kan de overwinning volgens de ambassadeur - Jan Tombinski geheten - echter nauwelijks nog ontgaan.

Bron(nen):   The New York Times