Saudi-Arabië weigert zetel te aanvaarden in veiligheidsraad

Van de 15 zetels in de veiligheidsraad rouleren er 10 onder de landen. Dit jaar mocht Saudi-Arabië een van de zetels bezetten, maar het land wil niet. De raad stelt onvoldoende voor, vindt de regering van Saudi-Arabië. Volgens het Arabische land is de Veiligheidsraad niet in staat oorlogen te beëindigen of conflicten op te lossen. 'Het koninkrijk (Saudi-Arabië) ziet dat de methodes en mechanismes en de dubbele standaard van de Veiligheidsraad voorkomen dat de raad echt de verantwoordelijkheid voor wereldvrede kan dragen', verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het staatspersbureau SPA. Het land wil pas zitting nemen in de raad als er hervormingen zijn doorgevoerd, maar heeft niet duidelijk gemaakt wat die hervormingen zouden moeten behelzen. De Veiligheidsraad heeft zich verdeeld getoond over de burgeroorlog in Syrië, waar Westerse landen aandrongen op scherpere sancties tegen president Bashar al-Assad en Rusland resoluties van de strekking tegenhield. Saudi-Arabië steunt de rebellen in Syrië.  

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Het geeft wel aan hoe ongeïnteresseerd Saudi Arabië is in een faire afhandeling van het Syrië conflict. De enige oplossing voor hen is sowieso precies wat de VS ook willen dus waarom dan nog deelnemen, hun belangen zijn al behartigd. Vrij kortzichtig.
  Want als Israël die zetel wel weet te bemachtigen zal Saudi Arabië nog wel eens spijt kunnen krijgen van deze nonchalance.

  • Mo Meta

   Spijt waarvan? Wat heeft de VN voor daadkracht getoond sinds de oprichting? Over Israel gesproken, hoeveel resoluties heeft Israel wel niet naast zich neergelegd zonder consequenties? Precies. Wassen neus, papieren tijger, etc. etc.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Dank zij de VN hebben we al sinds 1946 relatieve vrede in Europa.
    Dat is historisch gezien haast ongekend !!!

    (in antwoord op Mo Meta)
    • Frank

     En dus zijn we in een crisis beland in Europa. Af en toe een geode “oorlog” is het beste medicijn tegen crisis.
     Helaas gaat dat nu niet meer op met al die modern wapens. Terug naar het zwaard dus.

     (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Dat zeggen alléén maar mensen die zelf al heel lang geen oorlog hebben meegemaakt.

      (in antwoord op Frank)
    • Mo Meta

     Dat is niet dankzij de VN maar dankzij welvaart. De economische belangen zijn zo zwaar verweven met elkaar tegenwoordig, dat we het ons niet kunnen veroorloven om een oorlog te starten.

     (in antwoord op Prikker)
 2. grasspriet

  Goed signaal van ze. Laat ze maar eens ophouden met die poppenkast van vredesbrenger en rechter spelen.
  Oorlogen hebben altijd een economisch doel, áltijd! Je zult er alleen op het 8 uur journaal niets over horen omdat the powers that be niet willen dat het breeduit bekend wordt want dan valt de steun weg voor oorlogen voeren.
  Het is al lastig genoeg tegenwoordig met internet. Burgers krijgen door welke vieze spelletjes worden gespeeld over ruggen van onschuldige mensen.
  Opdoeken dit soort ‘raden’, het is niet meer dan een schijnvertoning.

  • Prikker

   Vindt ‘t alleen wel bezwaarlijk dat zitting in de VN een soort één-issue ding gaat worden.
   Daar waar Amerika tientallen keren haar veto heeft gebruikt met stille inachtneming van Saudi Arabië stuiteren ze bij de eerste keer dat Rusland dat doet met veel kabaal en weigeren ze het instituut nog verder te steunen.
   Het riekt een beetje naar een verwende-kindjes syndroom mentaliteit.

   (in antwoord op grasspriet)
 3. De Staatsburger

  Wat Arabieren “vrede” noemen is in feite onderwerping.

Reacties niet toegestaan