"VS accepteren terugtrekking Nederland uit Uruzgan"

De Amerikanen hebben zich neergelegd bij het voornemen van Nederland om zijn troepen terug te trekken uit Afghanistan. Dat schrijven de McClatchy Newspapers, een samenwerkingsverband van regionale dagbladen in de VS. Letterlijk: "De regering erkent achter gesloten deuren dat ze weinig hoop heeft dat Canada of Nederland hun plannen voor het terugtrekken van hun troepen nog zal herzien."
McClatchy heeft ook vernomen dat de Amerikaanse president Barack Obama van plan is 34.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. Obama zou de beslissing pas later deze maand bekend willen maken na overleg met zijn bondgenoten en na zijn voorgenomen reis naar Azië.
De eerste troepenversterkingen zouden in maart in Afghanistan aankomen en de laatste pas tegen het einde van volgend jaar. De hoogste Amerikaanse officier in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft enkele maanden geleden om 80.000 man extra troepen gevraagd, maar daarbij aangegeven dat hij ook met 40 tot 45.000 extra militairen een eind zou kunnen komen.
Momenteel zijn er 67.000 Amerikaanse soldaten in Afghanistan gelegerd, plus nog eens 42.000 militairen van Amerikaanse bondgenoten, onder wie Nederland.

Bron(nen):   McClatchy