Van Rompuy wil Turkije buiten EU

De Belgische premier Herman van Rompuy heeft zich vijf jaar geleden als parlementslid krachtig uitgesproken tegen een EU-lidmaatschap van Turkije. Een islamitische land past volgens de kandidaat EU-president niet in de Europese christelijke cultuur.
Nu de oude uitspraak van de christen-democraat is opgedoken, wordt de discussie over zijn kandidatuur verscherpt. Van Rompuy wordt inmiddels openlijk gesteund door Duitsland en Frankrijk, twee verklaarde tegenstanders van Turkse toetreding tot de EU. Groot-Brittannië, Zweden en de Oost-Europese landen zijn juist grote pleitbezorgers van een Turks EU-lidmaatschap.
De Britse krant The Guardian meldt dat meerdere landen zich ergeren aan de eendrachtige Duitse-Franse keuze voor Van Rompuy. Groot-Brittannië en Oost-Europese landen willen niet voor een voldongen feit worden gesteld.
De Britse regering heeft Van Rompuy woensdag hardop bekritiseerd, omdat de Belg 'een federalistische agenda' zou hebben - ofwel meer bevoegdheden voor de EU wil ten koste van de nationale lidstaten.

Bron(nen):   The Guardian  De Morgen