Gerrit volkomen schuldig bij DSB

(foto: de Zalmnorm) In de wetenschap dat er van alles mis was bij DSB, verdedigde Gerrit Zalm als financieel directeur glashard het gevoerde beleid tegenover de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Volkskrant heeft Zalms betrokkenheid bij de duistere zaken van Dirk Scheringa grondig uitgezocht. Conclusie: guilty as hell. In een brief aan de AFM die de Volkskrant heeft ingezien, ontkent Zalm dat DSB klanten met te hoge leningen opzadelde.  De toezichthouder kwam na eigen onderzoek tot een andere conclusie en legde DSB Bank eerder dit jaar boetes op.

Zalm, die als financieel directeur 750.000 euro per jaar verdiende voor een vierdaagse werkweek, begon in juni 2007 bij DSB Bank als hoofdeconoom. Enkele maanden later, in november 2007, diende financieel directeur Jaap van Dijk in aanwezigheid van Zalm zijn ontslag in. Van Dijk verklaarde dat hij vertrok omdat zijn medebestuursleden Dirk Scheringa en Hans van Goor zijn waarschuwingen over hun riskante beleid in de wind hadden geslagen.

In het kielzog van Van Dijk vertrokken nog meer managers, onder wie diverse accountants, het hoofd risicomanagement en de functionaris die erop moet toezien dat de bank de wet naleeft. Zij vertrokken uit onvrede over de misstanden, waaronder het bewust achterhouden van informatie voor toezichthouder De Nederlandsche Bank. Ook klagen zij over onverantwoorde kredietverstrekking, een sfeer waarin kritiek op de bedrijfstop niet werd getolereerd en het feit dat Scheringa de bank gebruikte als melkkoe voor zijn hobby’s. Oud-minister Gerrit Zalm negeerde in zijn periode bij DSB Bank talloze waarschuwingen van managers die misstanden bij de bank rapporteerden. Hij bleef aan terwijl vele topmanagers vertrokken omdat zij geen verantwoordelijkheid wilden dragen voor het wanbeleid van de leiding.
Zalm beheert nu 30 miljard belastinggeld.

Bron(nen):   De Volkskrant