Alarmerende boodschappen OMT en Van Dissel forceerden lockdownbesluiten

Kort voor het kabinet besloot tot de strengste maatregelen tot nu toe in de coronacrisis, kregen de betrokken kabinetsleden alarmerende boodschappen van zowel het Outbreak Management Team (OMT) als RIVM-baas Jaap van Dissel.

In het verslag van de recentste bijeenkomst van het OMT staat dat het stijgende aantal besmettingen het OMT "zeer verontrust" en "grote zorgen" baart.

Er zouden zo snel mogelijk extra maatregelen afgekondigd moeten worden. Anders zou het aantal besmette personen zomaar het aantal kunnen overtreffen van maart, tijdens het hoogtepunt van de eerste coronagolf. Verder zou zonder aanscherping de gedeeltelijke lockdown mogelijk nog maanden moeten gelden.

Van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, schotelde via een powerpointpresentatie het kabinet zondag in het Catshuis een soortgelijk somber beeld voor, schrijft de NOS

Hij waarschuwde dat de doelen voor bijvoorbeeld het aantal IC- en ziekenhuisopnames "uit beeld" waren als er geen extra maatregelen ingesteld zouden worden.