2000 - 2010: tijdperk van terreur

Politiek
door Admin
maandag, 07 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Der Spiegel noemt het afgelopen tijdperk het 'Jahrzehnt des Terrors.' Op 11 september 2001 kwamen bij aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon 2.996 mensen om. Dat leidde tot de inmiddels lange 'War Against Terrorism,' die nog altijd niet beslecht is.
De Taliban zijn uit Kabul verjaagd en Saddam Hussein van zijn troon gestoten, maar het virus van de terreur blijkt bijzonder hardnekkig. De meeste (islamitische) terreur komt voort uit ideologische motieven, maar verder is het een zeer ongewone strijd, of zo men wil, een asymmetrische oorlog. De plekken waar deze strijd woedt, zijn talrijk. Het zijn netwerken tegen staten, terroristen tegen burgers en religieus getinte strijders tegen goddeloze tegenstanders. In minder dan 10 jaar tijd is deze strijd enorm geescaleerd. En leidde op z'n minst tot 2 heuse oorlogen in 2 verschillende landen, Irak en Afghanistan.
De toenmalige Amerikaanse president George W. Bush sprak van 'de as van het kwaad,' maar de oervader van dit kwaad, Osama bin Laden, zit zo goed verstopt dat niemand hem tot op heden heeft gevonden.
Toch heeft Osama geen enkele reden om ontevreden te zijn over de recente ontwikkelingen. Pakistan is de stabiele staatsvorm allang voorbij, voor Somalie en Jemen geldt hetzelfde - ook daar zijn al-Quaida-invloeden goed merkbaar, terwijl de radicalisering in de Gaza-strook naar wens verloopt.
Bin Laden zit op schema en een einde van het tijdperk van terreur lijkt niet in zicht.
Bron(nen): Der Spiegel