Obama en Nixon

Nu de ‘goed-idee-of-slecht-idee-debatten' een beetje zijn uitgewoed is het weer tijd voor de diepere gedachtes over Barack Obama's plan 30.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. 
Obama mag dan sinds de aankondiging van zijn strategie beschuldigd worden van het kopiëren van het kruisvaardergedrag van zijn voorganger, hij wil wel degelijk de strijd tegen het terrorisme inperken, schrijft Peter Beinard vandaag voor Time Magazine. Het is Al-Qaeda dat de VS aanviel op 11 september, en dat maakt Al-Qaeda de echte vijand. De handreiking van Obama naar landen als Iran en Syrië moet ook in dit licht gezien worden. 
‘Amerika breidt haar middelen uit, maar beperkt tegelijk haar doelen. Obama's politiek lijkt wel wat op die van Richard Nixon aan het einde van de Vietnamoorlog,' schrijft Beinard. De Vietnamoorlog toonde aan dat de containmentpolitiek, het wereldwijde indammen van het communisme onhaalbaar was. 
Bovendien heeft het bestrijden van terrorisme voor Obama geen hoge prioriteit. De woorden health en economy komen in de toespraken van Obama twee keer zoveel voor als de woorden Iraq, Iran, terrorism en Afghanistan samen. 
The New York Times gaat verder in op de parallel tussen Obama en Nixon. Niet alleen wilde Nixon een einde aan de Vietnamoorlog en de wereldwijde strijd tegen het communisme, hij maakte ook een einde aan het idee dat alle communisten hetzelfde behandeld moesten worden. 
Zo opende hij besprekingen met de Volksrepubliek China en zorgde hij voor deténte met de Sovjet-Unie. Voor Nixon was China een potentiële partner vanwege de Chinese haat tegen de Russen. 
Obama wil nu Iran en Syrië  binnenboord halen in zijn strijd tegen Al-Qaeda, zo stelt de krant.

Bron(nen):   Time  The New York Times