De man van 700 miljard dollar

Heel even was Neel Kashkari heel beroemd en heel belangrijk. Uit het niets kreeg hij in Washington de leiding over TARP - het Amerikaanse overheidsprogramma om de banken overeind te houden, ter waarde van 700 miljard dollar. Alle kritiek op het Amerikaanse programma om de boosdoeners van de kredietcrisis - de bankiers - uit te kopen, kwam op zijn hoofd terecht.
Kashkari hield het zeven maanden vol, en toen was hij gebroken. In een warm menselijk verhaal in The Washington Post vertelt de gewezen 'TARP-tsaar' hoe hij de bergen is ingevlucht - nu zes maanden geleden - om daar samen met zijn vrouw een blokhut te bouwen, als onderdeel van een Washington-ontwenningsprogramma.Hij moest iets met zijn handen doen - om los te kopen van zijn 'amorfe' opdracht om de economie te redden.
Een van de mooiste passages is die waarin Kashkari vertelt hoe het bedrag van 700 miljard tot stand kwam. "'Het kwam uit de lucht,' herinnert Kashkari zich. 'Het was een politieke rekensom. Ik zei: 'We hebben geen idee hoeveel we nodig hebben. We hebben zoveel nodig als we kunnen krijgen. Wat denken jullie van 1.000 miljard.' Hank [Paulson, de minister van financiën] zei: 'Ok, wat denk je van 700 miljard?' We hadden geen idee of het zou werken. We moesten vertrouwen wekken, de wereld overeind houden. We konden niet toegeven hoe bang we waren, of hoe onzeker."
Foto: Een spotprent van Kashkari. The Washington Post heeft ook een prachtige fotoserie van de 'man van 700 miljard', druk bezig met het bouwen van een blokhut.

Bron(nen):   The Washington Post