Gaat Balkenende struikelen over Oranje?

We weten dat de familie Van Oranje graag en vaak reist. Op familiebezoek in Argentinië en New York, naar de vakantiehuizen verspreid over de wereld, misschien zelfs wel naar de Kaaimaneilanden of andere belastingparadijzen. 
Maar we weten niet wat al dat reizen kost en vooral, wat het Nederlandse volk meebetaalt aan die reizen. Want dat heeft de regering geheim gehouden. Voor de Tweede Kamer en voor het land. Maar dankzij eindeloos doorzeuren van de redactie van RTL zullen de cijfers toch boven water komen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet namelijk alle verborgen vliegkosten die door het Koninklijk Huis gemaakt zijn alsnog openbaar maken. Dat oordeelt de rechtbank Amsterdam in een procedure die was aangespannen door RTL Nieuws.
Zo moeten alle ministeries én vooral ook ambassades alsnog duidelijk maken hoeveel kosten de Oranjes de afgelopen jaren hebben gemaakt voor rekening van de belastingbetaler.
Ook draagt de Amsterdamse rechter Verkeer en Waterstaat nu op om achtergehouden documenten alsnog openbaar te maken. Daaruit moet blijken hoeveel informatie voor het parlement bewust is achtergehouden.
Dat zal zonder twijfel veel zijn. Want waarom de informatie geheim houden als blijkt dat de Familie de tickets altijd zelf betaalde? En heeft de regering dat expres achtergehouden? 
De premier en de minister van Verkeer zijn beiden van het CDA. De premier heeft zich wonderwel staande gehouden ondanks alle strapatsen van het staatshoofd en haar familie. Maar er is een grens. Het is niet gewaagd te voorzien dat dit voor de PvdA een verleidelijk breekpunt kan zijn. De combinatie spilzicht en koningshuis is immers explosief geworden.  En als de PvdA een punt maakt van het deftige pikken van de Oranjes, zou de partij een keer de tijdgeest wel goed aanvoelen.

 

Bron(nen):   RTL