Duizenden intellectuelen ontvluchten Iran

Uit Iran komt een ware exodus op gang. Sinds de omstreden verkiezingen van juni en het neerslaan van protesten die daarop volgden, zijn meer dan 4.000 Iraniërs hun land ontvlucht. Het gaat om een bont gezelschap van hoger opgeleide mensen, onder wie zakenmensen, studenten, dissidenten, journalisten en sporters.
Velen van hen gaan in eerste instantie naar Turkije, een van de weinige landen waar Iraniërs geen visum voor nodig hebben. Sommigen moeten de grens illegaal oversteken - onder hen een twintigtal journalisten - omdat zij na de protesten een reisverbod hebben gekregen.
Veel vluchtelingen voeren vanuit het buitenland oppositie tegen het Iraanse bewind, wat een stuk gemakkelijker is geworden dankzij de komst van het internet en andere nieuwe technologie. De meeste vluchtelingen vragen politiek asiel aan en hebben foto- of videomateriaal waarop te zien is dat ze deelnemen aan de protesten, ter ondersteuning van hun aanvraag.
Tegelijkertijd versterkt de exodus de bestaande 'brain drain'. Het aantal Iraniërs dat uitziet naar mogelijkheden om in het buitenland te studeren, is geëxplodeerd.
The Wall Street Journal zocht in de Turkse stad Neveshir een aantal Iraanse vluchtelingen op. Zij melden dat Iraanse inlichtingendiensten infiltranten hebben onder de vluchtelingen en willen mede om die reden vaak zo snel mogelijk naar een ander land doorreizen.

Bron(nen):   The Wall Street Journal