Bloomberg kampioen energieverbruik

New Yorkers verbruiken veel minder electriciteit dan Amerikanen die buiten deze stad wonen. Dat scheelt wel de helft en het bestuur van de stad heeft grootse plannen om het energieverbruik de komende decennia nóg  kleiner te maken. Helemaal niet vreemd derhalve, dat de stad aast op het predikaat 'most environmentally efficient society in the United States.' 
Deze week is burgemeester Bloomberg in Kopenhagen om de rest van de wereld te vertellen hoe die New Yorkers dat allemaal fixen, reden voor The New York Times om eens te kijken hoe het staat met de 'carbon footprint' van de burgemeester zelve.
De schatrijke Bloomberg is eigenaar van een helicopter en twee jets, in beide gevallen een Falcon 900. De vliegtuigen worden vaak ingezet voor zijn weekenden op de Bermuda's. Ook als hij in Washington moet zijn, neemt hij zijn eigen vliegtuig, net als deze week naar Kopenhagen.
De NYT heeft even uitgerekend wat dit scheelt: Michael Bloomberg plus staf in eigen vliegtuig naar Denemarken en terug betekent 37 keer meer energeverbruik dan in een lijntoestel. Zijn reisjes naar de Bermuda's komen uit op 130 keer meer energieverbruik dan wanneer hij gewoon met American Airlines zou vliegen.  
Is Bloomberg nou een hypocriet dat hij zo hamert op energiebezuinigingen, terwijl hij zich intussen verplaatst op een wel zeer gepriviligeerde wijze? 
Ach welnee, meent de krant; het is een paradox die bij het moderne leven hoort. Er gaapt gewoon vaak een grote kloof tussen wat je zegt en wat je doet.

Bron(nen):   The New York Times