Nationale identiteit = brandbaar goedje

Wie zegt, zoals prinses Maxima, dat de nationale identiteit niet bestaat, krijgt de wind van voren. 
Maar als iemand zegt - in dit geval Nadine Morano (foto), de Franse staatssecretaris voor Gezinszaken - dat die identiteit wel bestaat en als ze daarbij moslims oproept zich volgens de gangbare mores te gedragen, is het weer niet goed. Mogelijke oplossing: dit onderwerp niet meer beroeren. 
Morano zei gisteren het volgende: "Wat ik zou willen van een jonge moslim die Fransman is: dat hij van zijn land houdt, dat hij werk vindt, dat hij geen platte straattaal spreekt en z'n baseballpetje niet omgekeerd op zijn hoofd draagt." 
In Frankrijk zijn op instigatie van de regering overal in het land debatten over l'identité nationale en mevrouw Morano deed haar uitspraak in Charmes, een plaatsje in de Vogezen, waar ze een zaal toesprak. 
Laat Charmes nou uitgerekend de geboorteplaats zijn van de nogal nationalistisch uitgevallen schrijver Maurice Barrès (1862 - 1923), iemand waar Parijse progressieven spontaan uitslag van krijgen. Zij zien zichzelf als kosmopolieten en Barrès is in dergelijke kringen een zeer besmette naam. Dus dat was weer bonje en Nadine Morano moet nu uitleggen wat ze precies bedoelde.
Bijna steeds als er tijdens het 'grote' debat over de nationale identiteit in Frankrijk wordt gesproken, gaat de samenspraak al snel over in geruzie over moslims. In zoverre ligt het debat volstrekt op schema.

Bron(nen):   Liberation