Kinderen slaan in de moskee

Worden in koranscholen stelselmatig kinderen geslagen? De gemeente Den Haag denkt van wel. De gemeente heeft dinsdag aangifte gedaan van kindermishandeling in moskeescholen. De gemeente is met  een dossier van 49 ‘signalen van mishandeling’ naar het Openbaar Ministerie gestapt. De helft van de signalen komt uit de El Islam-moskee. Jeugdverpleegkundigen waren tijdens hun reguliere onderzoek van 10-jarigen op een verontrustend ‘patroon’ gestuit. Op kinderlijfjes werden blauwe plekken en striemen aangetroffen. De kinderen vertelden over klappen die ze kregen in de moskee. De gemeente vroeg de moskeeen om opheldering.
Moskeebesturen zegden toe maatregelen te treffen, maar jeugdzorg bleef signalen van mishandeling ontvangen. In een poging een einde te maken aan die misstanden is gesproken met ouders. Sommigen haalden hun kinderen van koranles. Maar veel ouders ontkenden dat in de moskee werd gemept. Niemand wilde aangifte doen.
Woordvoerder Ali Belhaj van ElIslam is hoogst verbaasd over de aantijgingen. ‘Wij zelf hebben geen enkele klacht van ouders gekregen.’ Hij heeft van de gemeente ‘nog geen concrete bewijzen’ gezien.
Ouders die geen aangifte willen doen, moskeebesturen die ontkennen: het is een bekend patroon in de aanhoudende stroom verhalen over lijfstraffen in moskeeën. Vorig jaar zomer trok voorzitter Ahmed Marcouch van stadsdeel Slotervaart in Amsterdam aan de bel. Hij zei uit het hele land signalen te krijgen dat kinderen op koranscholen worden mishandeld en dat ze er leren een afkeer te hebben van de westerse maatschappij.

Bron(nen):   de Volkskrant  Trouw