De laatste peilingen van het jaar: CDA op winst, GroenLinks in de min

Wopke Hoekstra heeft het CDA goed gedaan. De kersverse lijsttrekker harkt vier extra zetels binnen voor de christendemocraten ten opzichte van de peiling in oktober. GroenLinks heeft over het hele jaar bezien vijf zetels verloren, blijkt uit de Peilingwijzer, die voor de laatste keer dit jaar de polls van onder meer Ipsos en EenVandaag samenvoegt.

De teflonlaag van premier Rutte is dikker dan ooit. De minister-president zwalkt zonder visie door de coronacrisis, waardoor hij er medeverantwoordelijk voor is dat we later dan de rest van de EU beginnen met vaccineren, veel te lang te weinig testcapaciteit hadden, de ic's bomvol liggen en de besmettingscijfers een stuk dramatischer zijn dan in de landen om ons heen, maar minister Hugo de Jonge is handig naar voren geschoven als zondebok: + 9 zetels voor de VVD. En dan hebben we het nog niet over Ruttes rol in de toeslagenaffaire.

Waar de liberalen op 39 tot 45 zetels staan, moet het CDA het nog altijd doen met 16 tot 20 zetels, minder dan de helft. Daarmee is het volgens de Peilingwijzer de derde partij van Nederland, na de PVV. De virtuele winst voor Forum voor Democratie is verdampt, na de rechtsextremistische partijperikelen, al staat de partij nog altijd op +2 vergeleken met eerdere polls. Het Kaag-effect, de gehoopte zetelwinst voor D66 nu Sigrid Kaag het stokje van Rob Jetten heeft overgenomen, blijft uit. De Democraten staan op 10 tot 14 zetels.

Links heeft het ondertussen zwaar. Politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, ziet dat GroenLinks over het hele jaar langzaam 5 zetels verloor. "Sowieso zie je dat het linkse partijen slecht lukt in deze crisis om de aandacht te vestigen op eigen thema's als het klimaat," zegt hij tegen de NOS. "De SP staat met 8 tot 12 zetels ook in de min. En de PvdA wint weliswaar iets en stijgt naar 12 tot 16 zetels, maar een echte grote linkse partij is er niet op dit moment."